“Een derde van Belgische werknemers kan altijd hoofdvakantie nemen wanneer hij dat wil”

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Photo News

Meer dan een derde (35 procent) van de Belgen kan zijn hoofdvakantie altijd nemen wanneer hem dat het beste uitkomt. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener SD Worx in zes Europese landen. Bij bijna de helft (49 procent) lukt dat meestal, terwijl 9 procent geen vrijaf kan nemen wanneer hij dat wil.

Met 84 procent die meestal of altijd kan kiezen wanneer hij zijn grote vakantie neemt, is ons land de koploper van de bevraagde landen (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk). In Frankrijk is dat slechts 72 procent.

Bijna een derde van de Belgische werknemers (32 procent) stemt zijn vakantie af met zowel leidinggevenden als collega’s. 22 procent doet dat enkel met de directe leidinggevende, en nog eens 22 procent beslist met zijn collega’s over zijn vakantie. Een kleinere groep, 17 procent, neemt vrijaf zonder met iemand anders af te stemmen. Ons land scoort op dit aspect het hoogste van alle landen. In Nederland hebben werknemers het minst de kans (5 procent) om hun vakantie zonder overleg te regelen.

In België is juli de vakantiemaand bij uitstek: 14 procent kiest zijn hoofdverlof onder de vorm van twee weken vakantie in juli. Augustus komt op de tweede plaats met 7 procent van de Belgen die 10 volle dagen of twee weken neemt.

Door jvh