Jasper Stuyven (3de) boekt in Zwitserland beste uitslag van het seizoen: “Vertrouwensboost voor het BK”

Foto: Photo News

Na zijn vijfde plaats van gisteren, reed Jasper Stuyven vandaag in de Ronde van Zwitserland nog een betere sprint. Elia Viviani en Peter Sagan waren in de straten van Einsiedeln opnieuw te snel, maar de Leuvenaar van Trek-Segafredo eindigde knap derde. Meteen zijn beste prestatie van 2019 na een teleurstellend voorjaar en goed voor de moraal richting het BK en de Tour. “Dit is wel een vertrouwensboost.”

Bekijk hier onze digitale wielergids.

De achtste plaats in de derde rit van de Tirreno-Adriatico. Het was na het voorjaar het beste resultaat voor Jasper Stuyven in 2019. Onder zijn niveau. Zijn voorjaar ging de mist in door een val in de Ronde van Algarve en een stevige bronchitis in de aanloop naar de Omloop Het Nieuwsblad. Maar kijk, in het tweede deel van het seizoen lijkt Jasper Stuyven terug back in town. In de eerste sprint van de Ronde van Zwitserland deed hij nog een knappe leadout voor John Degenkolb. Gisteren mocht hij dan zelf zijn kans gaan en werd hij vijfde achter Elia Viviani, Michael Matthews, Peter Sagan en Matteo Trentin. Vandaag liet hij Matthews en Trentin achter zich, op Viviani en Sagan stond geen maat.

LEES OOK. Elia Viviani is voor de tweede dag op rij de snelste in Ronde van Zwitserland: Italiaanse kampioen klopt Peter Sagan

“Ik raakte wat ingesloten in de bocht op 800 meter van de streep, waardoor ik net te ver zat om echt mee te doen voor de zege. Ik nam een risico om in die bocht de binnenkant te nemen, daardoor kon ik met wat extra snelheid aan de sprint beginnen, maar Viviani en Sagan waren toen al buiten schot. Ik kon nog mooi derde worden, maar op zo’n aankomst had ik graag in het wiel van Sagan en Viviani gezeten om te zien hoe ver ik dan kon geraken. Ik voelde mij zeer goed vandaag en daarom hebben mijn ploegmaats onderweg ook op kop gereden om de vluchters binnen schot te houden. Ik had de benen om vandaag echt mee te doen met de snelsten. Ik heb het ook wel voor zo’n chaotische sprints.”

Toch mag Stuyven beste tevreden zijn met zijn derde plaats. Het is een knappe uitslag en goed voor het vertrouwen na zijn teleurstellend voorjaar. “Na het voorjaar ben ik voor vier weken op hoogtestage getrokken naar Tenerife. Ik heb ginder met veel plezier getraind en hard gewerkt. Die goede trainingsarbeid heeft geholpen om het voorjaar achter mij te laten. Al in de Hammer Series voelde ik mij goed, en het is leuk om dat nieuwe elan nu ook in een ereplaats vertaald te zien. Het is altijd goed voor het kopke.”

De komende dagen staan er in de Ronde van Zwitserland lastigere ritten op het programma en zit er voor Stuyven geen kans meer in op succes. “Vanaf nu wordt het afzien in de bergen met het oog op wat nadien komt.”

Voor de 27-jarige Stuyven is dat het BK in Gent en de Tour. Stuyven werd zowel in 2017 als in 2018 derde op het BK en wordt aan de Blaarmeersen opnieuw een stevige kandidaat op de driekleur. “Het kan dat het BK ook eindigt op een sprint, maar dat was het twee jaar geleden ook, en toch waren Naesen en Vanmarcke toen sneller dan mij. Voor mij maakt het parcours van een BK niet uit. Of het nu vlak of hellend is, het is altijd een lastige en lange wedstrijd, waardoor de beste renners elkaar automatisch in de finale tegen komen. Net daarom ben ik blij met de omstandigheden in de Ronde van Zwitserland. Het is goed weer, de ritten zijn kort, maar met veel intensiteit. Dat lijkt mij een betere voorbereiding dan de Dauphine, die heel zwaar is geweest.”

Achter Stuyven reed neoprof Stan Dewulf (Lotto-Soudal) voor de tweede dag op rij bij de eerste tien renners. Gisteren werd hij negende, vandaag achtste. Een knappe prestatie van de 21-jarige Stavelenaar in zijn eerste rittenkoers van WorldTour-niveau.

Door Bram Vandecapelle en Wim Vos