Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

20/06/2019 - Binnenland
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De uitbater van het slachthuis sloot de controleurs eerst op en bedreigde ze daarna met een mes  DRIES LUYTEN

Slachthuis dicht nadat uitbater controleurs bedreigt met mes

Het federaal voedselagentschap FAVV sluit het slachthuis van Kortenaken tijdelijk nadat een van de uitbaters hun controleurs had opgesloten en bedreigd met een mes.

Belg kan bijna altijd op vakantie wanneer hij dat wil

De twee uitbaters van het bewuste slachthuis – vader en zoon – kregen in mei al drie maanden cel en een boete van 3.000 euro omdat er ongeoorloofde praktijken waren vastgesteld tijdens het slachten van schapen. Personeelsleden gebruikten bijvoorbeeld vuile messen en bijlen, en dieren werden bij bewustzijn gekeeld.

Op 5 juni vond een nieuwe controle plaats in het slachthuis. “Daar heeft een uitbater de controleurs bedreigd”, zegt FAVV-woordvoerster Liesbeth Van de Voorde. “Dat kan uiteraard niet door de beugel. We hebben daarop een aangifte gedaan. Onze controleurs moeten altijd in veilige omstandigheden kunnen werken.” De politie moest ter plaatse komen om de controleurs te bevrijden. Het slachthuis is nu gesloten tot het een nieuwe vergunning krijgt. “Maar dat kan nog even duren”, aldus Stefaan Devos (CD&V), burgemeester van Kortenaken.

FAVV-controleurs worden geregeld geconfronteerd met fysiek of verbaal geweld. Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts liet vorig jaar wel weten “dat er geen significante stijging is in het aantal gevallen.” Nieuwe cijfers over het aantal klachten, zijn nog niet beschikbaar. (csn/siol)

Belg kan bijna altijd op vakantie wanneer hij dat wil

Meer dan een derde (35 procent) van de Belgen kan zijn hoofdvakantie altijd nemen wanneer hem dat het beste uitkomt. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener SD Worx in zes Europese landen. Bij bijna de helft (49 procent) lukt dat meestal, terwijl 9 procent niet vrij kan nemen wanneer hij dat wil.

In totaal 84 procent kan dus meestal of altijd de vakantieweken kiezen. Daarmee is ons land koploper van de bevraagde landen (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk). In Frankrijk is dat slechts 72 procent.

Bijna een derde van de Belgische werknemers (32 procent) stemt zijn vakantie af met zowel leidinggevenden als collega's. 22 procent doet dat enkel met de direct leidinggevende, en nog eens 22 procent beslist met collega's. Een kleinere groep, 17 procent, neemt vrijaf zonder overleg met iemand anders.

In België is juli de vakantiemaand bij uitstek: 14 procent neemt dan minstens twee weken vakantie. Augustus volgt met 7 procent. (blg)