Abonnee worden? Kies je leesformule

20/06/2019 - Extra
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Urbanus (70) bedenkt en tekent eigen Monopolyspel

Koop eens een huis op de Hittentitse Steenweg

Ook op zijn 70ste blijft Urbanus van Anus gekkigheden uit zijn mouw schudden. Dit najaar ligt zijn eigen versie van Monopoly in de winkel, en kan u met vrienden en familie vechten om de Poesje Stoeisteeg, de Hittentitse Steenweg en Tollembeek International Space Center. U moet wel 16 jaar zijn, want fabrikant Hasbro vond niet alle Urbanus-fratsen even kindvriendelijk.

Steden als Antwerpen, Gent en Brugge kregen al hun eigen versie van misschien wel het bekendste gezelschapsspel ter wereld. Nu was de eer aan Urbanus om de straten, pleinen en kanskaartjes naar zijn hand te zetten. Letterlijk, want hij tekende de plaatjes op het spelbord allemaal zelf. “Ik was meteen gewonnen voor het idee, omdat ik volledig mocht freewheelen met referenties naar mijn liedjes en sketches”, vertelt Urbanus. “Zo kan je terechtkomen in de Poesje Stoeisteeg of de Hittentitse Steenweg.” Daarnaast krijgt zijn geliefde thuisbasis in het Pajottenland een hoofdrol. Voor Tollembeek International Space Center en Tollembeek Zeehaven zullen de spelers heel wat valse centen mogen neertellen. Wie de doos bekijkt, herkent ook onder meer het liedje Quand les zoziaux chantent dans le bois en de legendarische chocoscène uit de film Hector. Wat niet mag veranderen in bijzondere Monopoly-versies, zijn vaste elementen zoals de gevangenis en de kanskaartjes. Die laatsten mogen wel naar eigen believen ingevuld worden. Verwacht u dus aan bevelen als: “Je hebt je stoep gekuist met mayonaise, betaal nu iedereen 250 euro.”

Amerikaanse puriteinen

Al die referenties moesten wel eerst langs het goedkeurend oog van speelgoedgigant Hasbro passeren, dat de rechten heeft op elk Monopolyspel. En zij buisden helaas enkele fratsen op kindvriendelijkheid. “Dat was me een bende Amerikaanse puriteinen”, zegt Urbanus. “Een verwijzing naar mijn sketch waarin een “wreed accident” gebeurt, zou volgens hen aanzetten tot geweld op straat. En een lulleke vinden ze er ook over. (lacht)” Dus wordt Urbanus’ Monopoly er eentje voor +16-jarigen, om toch niet té veel te moeten aanpassen. “En de jonge gasten moeten maar aan de mouw van hun oudere broer trekken om er eentje te halen.” De Urbanus-Monopoly zal pas in november in de winkels liggen, maar wie zeker wil zijn van een exemplaar kan er online al eentje bestellen.

De winkel van Urbanus

Met zijn eigen gezelschapsspel breidt Urbanus zijn arsenaal aan hebbedingen opnieuw uit. Er was al het kaartspel Kattenkwaad, het bier Cesar (genoemd naar het gelijknamige stripfiguur, de vader van Urbanus in de stripreeks, nvdr.) en een heleboel puzzels. Naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag werden er dit jaar ook twee kledinglijnen uitgebracht: eentje bij JBC en eentje bij Mister T en Brooklyn. Verder kan je in Lokeren De ronde van Urbanus fietsen en kan je zelfs rondvliegen in een luchtballon met zijn stripfiguur op.

Urbanus Ik was meteen gewonnen voor het idee, omdat ik volledig mocht freewheelen met referenties naar mijn liedjes en sketches.
AANGERADEN
Meest recent