Abonnee worden? Kies je leesformule

20/06/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGAONTHESPOT

Transgender-wet strandt op (M/V/X)

Het Grondwettelijk Hof heeft een stuk van de ­transgenderwet vernietigd. Het gaat om het geslacht op de geboorteakte en de identiteitskaart. De huidige wet schrijft voor dat transgenders nu ook zonder medische ingreep hun geslacht daarop kunnen laten veranderen, maar dat moet dan altijd naar man of vrouw. Mensen die zich geen van beiden of net allebei voelen, blijven met lege handen achter, gaat de rede­nering. Het Hof stelt voor met een derde categorie te werken (X) of de registratie van geslacht helemaal te schrappen.

Bij holebibeweging çavaria, die naar het Grond­wettelijk Hof trok, zijn ze tevreden. “Een historische beslissing”, zegt woordvoerder Jeroen Borghs. “Het is nu aan het parlement om het maatschappelijke debat te voeren, en wij zijn bereid daaraan mee te werken. Maar wij doen nu geen suggesties.”

Het Grondwettelijk Hof schrapt ook de onherroepelijkheid van de transgenderwet. Tot nog toe kon ­iemand het geslacht één keer probleemloos aanpassen, maar wie dat meerdere keren wilde, moest een veel ingewikkeldere procedure doorstaan. “Maar de huidige procedures, met onder meer een wachttijd, volstaan om fraude tegen te gaan”, zegt Borghs.(blg)

Hoofdpunten