Abonnee worden? Kies je leesformule

20/06/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Van hagelstorm naar hittegolf in één week

Donder, bliksem, wateroverlast en hier en daar zelfs hagel: hevig onweer hield gisteren lelijk huis in het westen en het centrum van het land. En toch is dat geen voorbode van meer weermiserie. integendeel: vanaf zondag kan de eerste hittegolf van het jaar in de maak zijn. Volgende week woensdag kan het in de Ukkel zelfs 32 graden worden.

Het begon ’s ochtends met code geel voor heel het land, maar doorheen de dag werd die bijgesteld tot code oranje. In Kalmthout werd ’s avonds zelfs de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd, toen de straten er blank kwamen te staan. In Brussel gingen tunnels dicht door wateroverlast.

Maar vanaf dit weekend is er beterschap in zicht, zegt weerman David Dehenauw. “Zaterdag wordt betrekkelijk mooi en zoals de weerkaarten er nu bij liggen, gaan we op zondag al richting 27 graden in het centrum van het land. Daarna doen we er nog een schepje bovenop. Maandag, dinsdag en ook woensdag gaan we mogelijk naar 30 graden en meer. Voor Ukkel zie ik op woensdag al 31 à 32 graden staan. Boven de Kempense zandgronden kan dat dus gerust 35 graden worden.”

Kloppen die voorspellingen, dan krijgen we onze eerste hittegolf van het jaar. Daarvoor moeten we vijf dagen lang boven de 25 graden gaan, waarvan drie boven de 30. “Dat lijkt haalbaar want ook volgende week donderdag zou het nog 29 graden worden. Maar of we het nu net halen of niet, het wordt sowieso puffen tijdens de laatste week van het schooljaar. De laatste loodjes worden hete loodjes.”

Waaraan we het warme weer te danken hebben? “Boven het zuiden van Scandinavië vormt zich een hogedrukgebied dat zal zorgen voor een stuw van warme lucht uit het zuiden en zuidoosten”, zegt Dehenauw. “Het wordt daardoor stralend weer, al zal er altijd wel kans zijn op een warmteonweer. Halfweg volgende week lijkt de kans op onweer sowieso toe te nemen.”

Sneller dan vorig jaar

Halen we de eerste hittegolf, dan is het zowaar al vroeger heet dan vorig jaar. Toen hadden we tijdens de zomer negen tropische dagen – tegenover de gemiddelde vier – en twee langgerekte hittegolven, wat uitzonderlijk is in één jaar tijd. Maar de eerste hittegolf startte pas op 13 juli. Nu kondigt het echt warme weer zich al enkele weken vroeger aan. Wil dat zeggen dat we nóg een warmere zomer ingaan dan de hete zomer van 2018? “Het is nog te vroeg om daarover uitspraken te doen”, zegt David Dehenauw. “Langetermijnvoorspellingen zijn onbetrouwbaar. Nu, vorig jaar hadden we ook in juni al een grote droogte. Dat is nu toch al niet het geval.”

AANGERADEN
Meest recent