Abonnee worden? Kies je leesformule

20/06/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Voor het eerst onderscheiden Belgische wetenschappers 4 chronotypes. 

Nieuw onderzoek onderscheidt voor het eerst ochtend-,avond-, namiddagmensen en dutters

Voor elk moment een type mens

De ochtend- en avondmens kenden we al. Maar dat zijn volgens nieuw onderzoek niet de enige chronotypes bij mensen. Want net zoals bij de fruitvliegen bestaan er ook namiddagmensen en ‘dutters’, die na de lunch een siësta nodig hebben.

Het werd al langer vermoed, maar voor het eerst hebben wetenschappers bewezen dat er meer chronotypes bestaan dan ochtend- en avondmensen. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, het Brugmann Ziekenhuis en de Russian Academy of Sciences slaagden erin om vier categorieën te onderscheiden op basis van het moment van de dag waarop ze het actiefst of het slaperigst zijn. Naast de ochtend- en avondmens kunnen we nu ook de dutter en het namiddagtype onderscheiden.

“Heel interessant studiemateriaal, want ook de gewone mens kan hier iets aan hebben”, zegt professor Olivier Mairesse van de faculteit Psychologie en Educationele Wetenschappen (VUB). “Denk maar aan de blokkende studenten. Door een week lang nauwkeurig bij te houden op welke tijdstippen ze het meest alert zijn of net niet, of simpelweg met zelfkennis, kunnen zij snel achterhalen bij welk chronotype ze horen. En daaraan kunnen ze hun studie-uren aanpassen.”

Voor baas en werknemer

Maar ook op de werkvloer is het een groot voordeel je chronotype te kennen. Zowel voor de baas als de werknemers. Werkgevers kunnen dan namelijk hun mensen beter inzetten op de momenten waarop hun productiviteit het hoogst is en ze het meest gemotiveerd zijn, door hun shift bijvoorbeeld te matchen met hun chronotype. In de ideale wereld geeft de chef je zelfs de nodige autonomie om te werken tijdens je persoonlijke piekmomenten.

professor Olivier Mairesse “Ons chronotype ligt grotendeels vast in onze genen.”

“Als werknemer is het een goede leidraad om te weten of je een job met veel ochtendshifts of avondwerk moet aanvaarden. Want een typische ochtendmens zal nooit een echte avondmens worden of omgekeerd. Wie dat probeert zal het op termijn bekopen op het vlak van welzijn en gezondheid.

In die ideale wereld zullen ochtendmensen schaarser zijn. Er zijn volgens de professor nu eenmaal meer avondmensen en mensen die bij een tussencategorie horen. Maar probeer je daarom niet snel om te toveren naar een ochtendmens in de hoop er je voordeel mee te doen. “Ons chronotype ligt grotendeels vast in onze genen. Het is dus heel moeilijk om van chronotype te wisselen, je kunt hoogstens je patroon een klein beetje verschuiven.”

AANGERADEN