Berenjong gedood omdat voorbijgangers selfies blijven nemen: “Jammer dat het verhaal zo moet eindigen”

Bron © Business Insider, Daily Mail, Mirror

Foto de van de jonge beer Foto: Washington County Sheriff’s Office

Een jonge zwarte beer in een natuurpark in Oregon (VS) raakte zodanig gewend aan menselijk contact, dat het werd omgebracht door natuurbeheerders om gevaarlijke situaties te voorkomen. De voorbije weken en dagen raakte het berenjong zo afhankelijk van bezoekers die zijn pad kruisten dat het dier ‘poseerde’ voor selfies en zich graag liet voederen met overschotjes.

Natuurbeheerders ontdekten de beer langs een wandelpad in Scoggins Valley Park begin deze maand. Op sociale media verschenen al snel foto’s van bezoekers bij de nieuwste ‘attractie’. De bezoekers gaven de 45 kilo wegende beer regelmatig eten. Biologen die later ter plaatse gingen om het dier te herplaatsen vonden her en der restjes, onder meer maïs en zonnebloempitten.

Onder meer via Twitter werd opgeroepen om de wilde beer met rust te laten en het pad een tijdlang te mijden. Tevergeefs. De mensen bleven niet weg, waardoor het dier finaal te afhankelijk werd van de bezoekers die zijn pad kruisten.

“Jammer dat het zo moet eindigen”

Een gevaarlijke situatie. Hoewel sinds begin deze eeuw ‘slechts’ drie aanvallen door zwarte beren plaatsvonden in Oregon, konden de natuurbeheerders geen risico lopen. Tot groot verdriet van de parkwachters zelf werd het dier geëuthanaseerd.

“Jammer dat het verhaal zo moet eindigen”, vertelde de lokale sheriff. “We begrijpen dat bezoekers voedsel achterlieten met de beste bedoelingen”, reageerde bioloog Kurt License. “Maar beren mogen nooit gevoerd worden. Het dier voelde zich op z’n gemak bij mensen, wat een te groot veiligheidsrisico met zich bracht.”

bekijk ook

Nederlandse stichting redt jong beertje uit de klauwen van dierenhandelaar: “Er is een handeltje in lichaamsdelen opgezet”

Toerist negeert verbodsborden en gaat naar beer toe, maar dat komt hem duur te staan

Vader en zoon gefilmd terwijl ze mama beer en welpjes tijdens winterslaap doodschieten: “Ze zullen ons nooit verdenken”

Door agg