Plastic zak met explosieven gevonden op sporen: verdachte opgepakt

Foto: rdb

Jette / Asse / Ternat -

Alle treinverkeer op de spoorlijn tussen Asse en Jette, en op de lijn tussen Jette en Ternat is donderdagnamiddag onderbroken. Langs het spoor werd een kleine hoeveelheid explosieven gevonden. Iets na 17 uur kon het treinverkeer hernomen worden. De politie heeft ondertussen ook een verdachte kunnen oppakken.

Het spoorverkeer op de lijnen tussen Jette en Ternat en Jette en Asse was donderdag vanaf 12.30 uur onderbroken. De lokale politie Brussel West vond aan de Tentoonstellingslaan in Jette, vlakbij de spoorwegbrug, een verdachte plastic zak die een kleine hoeveelheid explosieven bevatte. Het gaat om TATP (acetonperoxide). De ontmijningsdienst van het leger, DOVO, zal de tas gecontroleerd laten ontploffen.

In het kader van een lopend gerechtelijk onderzoek was de recherche van de politie Brussel West donderdagmiddag bezig met een zoekactie in de omgeving van het Laerbeekbos en het is tijdens die zoekactie dat aan de spoorwegbrug boven de Tentoonstellingslaan de verdachte zak werd aangetroffen.

“We hebben meteen een veiligheidszone ingesteld en DOVO verwittigd”, zegt commissaris Johan Berckmans, woordvoerder van de politie Brussel West. “Zij hebben vastgesteld dat de zak een kleine hoeveelheid explosieven bevatte en gaan die nu gecontroleerd laten ontploffen. Eenmaal dat gebeurd is, zullen onze ploegen het verdere onderzoek doen.”

Verdachte

Ondertussen heeft de politie één verdachte kunnen oppakken. Dat bevestigt Denis Goeman, woordvoerder van het parket van Brussel. De man zal vanavond verhoord worden. Maar meer informatie over zijn motieven is er voorlopig nog niet. Er wordt niet uitgegaan van een terroristische context. “De hoeveelheid explosieven zou niet voor een grote explosie gezorgd kunnen hebben”, aldus Goeman. Het parket zal morgenvoormiddag een persconferentie geven om meer uitleg te geven over de zaak.

Treinverkeer

Door het incident lag het treinverkeer enkele uren stil. Om 16 uur kon het treinverkeer tussen Ternat en Jette hervat worden. Een uur later reden er ook opnieuw treinen tussen Asse en Jette. Wel kunnen reizigers nog steeds grote hinder ondervinden die misschien ook morgenochtend nog voelbaar is.

Door jvh, sgg
AANGERADEN