Maleisië noemt het “belachelijk” om Rusland met de vinger te wijzen voor MH17-drama

Bron © BELGA

De Maleisische premier Mahathir Mohamad Foto: EPA-EFE

De Maleisische premier Mahathir Mohamad heeft de beslissing om drie Russen en een Oekraïner te berechten in verband met het in 2914 neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oekraïene “belachelijk” genoemd. Met name is het tegen Moskou gericht.

Volgens de bewindsman zijn de laatste bevindingen van het Joint Investigation Team (JIT), dat de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, “niets anders dan van horen zeggen”. “We zijn erg ongelukkig want vanaf het begin is het een politieke zaak geworden hoe Rusland te beschuldigen van wangedrag”, aldus de 93-jarige Maleisische premier. “Dat is belachelijk”, aldus de bewindsman die verder zei bewijs te willen zien. “Tot nu toe is er geen enkel bewijs”.

In een andere verklaring zegt het Maleisische ministerie van Buitenlandse Zaken dat het de “Maleisische benadering is dat conclusies altijd gebaseerd moeten zijn op bewijs en niet politiek gemotiveerd moeten zijn”. In die verklaring zegt Kuala Lumpur echter ook dat het toegewijd blijft aan het JIT.

LEES OOK. Na vijf jaar eindelijk verdachten aangewezen voor neerhalen passagiersvlucht MH17: alle sporen leiden naar Moskou (+)

De Nederlandse regering vroeg Maleisië eerder om opheldering over uitspraken van de premier van dat land. Die trok toen in twijfel of Rusland verantwoordelijk was voor de MH17-ramp. Het staat volgens het JIT vast dat het vliegtuig is neergehaald met een Buk-raket die afkomstig was van de 53e luchtafweerraketbrigade uit Koersk, een onderdeel van het Russische leger.

Door jvh
AANGERADEN