Tot vijf jaar cel gevorderd voor ouders die zoon met ADHD opsloten

Bron © BELGA

Foto: Lex van Lieshout ANP photo

Zwijndrecht -

Een echtpaar uit Zwijndrecht staat in Antwerpen terecht voor de onmenselijke behandeling van hun 16-jarige zoon met ADHD. De jongen werd systematisch zonder eten of drinken opgesloten in zijn kamer, omdat hij ‘onhandelbaar’ zou zijn. Het slachtoffer moest op een beschimmelde matras slapen en urineren in een fles. “Onthutsende feiten”, zei de procureur. Ze vorderde voor de 37-jarige moeder, die nog altijd aangehouden is, vijf jaar cel en voor de 45-jarige vader dertig maanden cel.

De tante van de jongen had de politie begin maart ingelicht over de schrijnende leefomstandigheden van haar 16-jarige neef. Toen de politie naar de woning ging, was de jongen opgesloten in zijn kamer. Zijn moeder moest de sleutel uit een kluis in haar slaapkamer gaan halen. Het slachtoffer weende van opluchting toen de deur open ging en hij de politie zag.

De situatie is zijn slaapkamer was erbarmelijk: zijn matras en lakens waren beschimmeld, onder het bed lag een flesje met urine en het raam kon niet open, waardoor er een penetrante geur hing. De slaapkamer van zijn twee broers waren wel normaal.

Slachtofferrol

“De jongen vertelde dat hij zich al heel zijn leven minderwaardig voelt. Hij werd geregeld 20 uur onafgebroken in zijn kamer opgesloten, zonder eten of drinken. Zijn raam werd dichtgeschroefd, omdat hij eens een keer langs de regenpijp naar beneden was geklommen om zijn behoefte te doen. Als hij uit zijn kamer mocht, dan moest hij stilletjes op een stoel in de keuken zitten, want hij mocht niet samen met de andere gezinsleden in de zetel zitten. Vroeger werd hij ook geslagen, maar na een melding bij het CLB was dat gestopt”, stelde de procureur.

De moeder van de jongen wentelde zich in een slachtofferrol. Ze verklaarde dat haar zoon onhandelbaar was: hij sloeg alles stuk, was verbaal en fysiek agressief en nam snoep uit de kast zonder toestemming. Ze had hulp gezocht, maar dat stopte altijd na enkele maanden.

“Hem opsluiten was volgens haar de enige manier om rustig tv te kunnen kijken. Ze vond dat geen gevaarlijke situatie, want bij een brand zou de deur het na enkele trappen al begeven. En dat was beter dan haar situatie in de gevangenis”, stelde de procureur.

Boterham

De vader had zich milder opgesteld. Als zijn vrouw niet thuis was, mocht het slachtoffer later opblijven en kreeg hij af en toe zelfs een boterham mee naar zijn kamer. De man had ook de schroeven in het raam wat losser gedraaid, zodat hij toch een beetje frisse lucht kreeg. “Hij was niet opgewassen tegen het dominante gedrag van zijn vrouw, maar schoot evengoed zwaar te kort in zijn vaderrol”, zei de procureur.

De verdediging voerde geen betwisting over de feiten en pleitte voor een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden zoals persoonlijke begeleiding en gezinstherapie. Namens het slachtoffer werd een provisionele schadevergoeding van 2.500 euro gevraagd en de aanstelling van een deskundige. De jongen verblijft nu bij zijn oom en tante, die volgens zijn advocaat geen enkel probleem met hem hebben.

Vonnis op 28 juni.

Laad meer berichten...