Man krijgt milde straf voor dubbele poging tot doodslag met hamer

Archiefbeeld. Foto: Belga

Tielt -

Een 36-jarige man uit Tielt heeft vijftien maanden cel gekregen, waarvan de helft met uitstel, voor een dubbele poging tot doodslag met een hamer. Een meevaller, want het Openbaar Ministerie had achttien maanden effectieve celstraf gevraagd.

Op 6 april 2018 had D.V. zwaar gedronken en viel hij zijn ex V.L. voortdurend lastig. Een vriend van V.L. las hem de levieten, maar dat had een averechts effect.

D.V. sloeg zijn ex, waardoor zij met haar gezicht tegen een gevel belandde. De vrouw keerde meteen huiswaarts, waar een buurman haar opving. Maar D.V. ging haar achterna, trapte de deur van haar appartement in en stormde naar binnen met een hamer in de hand. Hij nam de buurman meteen in een wurggreep en die kon maar nipt een hamerslag afweren. Hierop haalde D.V. uit naar zijn ex, die zich echter achter een matras wegdook. Vervolgens kon de buurman D.V. kon ontwapenen.

Fles Grand Marnier gedronken

D.V., die al meermaals veroordeeld werd voor geweldplegingen, verklaarde achteraf dat hij een volledige fles Grand Marnier had gedronken. Daardoor kon hij zich amper iets van het incident herinneren.

“Die hamer had hij waarschijnlijk mee om de deur in te slaan, maar van een oogmerk tot doden was geen sprake”, pleitte zijn advocate Silke Brutin. Maar de rechter dacht daar anders over. “Dat de beklaagde de slachtoffers niet kon doden was niet omdat hij dat niet wou, maar omdat de buurman de hamer kon afnemen”, aldus de rechter.

Meester Brutin had probatievoorwaarden voorgesteld voor V., maar die zag een alcoholverbod of drugsbehandeling niet zitten. “Ik kan toch moeilijk voor die ene keer op elk feestje nuchter gaan staan”, klonk het.

De rechter toonde zich mild en legde de helft van de celstraf op met uitstel, zonder probatievoorwaarden. Aan het slachtoffer moet V. een schadevergoeding van 725 euro betalen.

Door aft
AANGERADEN