Gele hesjes en klimaatactivisten betogen samen op Schumanplein

Bron © BELGA

Foto: amg

Brussel -

Een delegatie van gele hesjes en Grootouders voor het Klimaat, die de klimaatjongeren vertegenwoordigen tijdens hun examens, hebben donderdag naar aanleiding van de Europese top in Brussel de krachten gebundeld. Ze betoogden samen op het Schumanplan voor een ambitieus klimaatbeleid.

De betogers hingen enkele grote spandoeken op met daarop het opschrift “We are watching you” in combinatie met foto’s van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, klimaatspijbelaars en gele hesjes. Samen dringen ze bij de politici aan op daadkracht op het vlak van klimaatbeleid.

“De klimaatzaak gaat niet opgelost worden zonder massale overheidsinvesteringen. Maar de Europese begrotingsregels maken een ambitieus klimaatplan onmogelijk”, legt Raf Verbeke van Gele Hesjes Gent uit. “We eisen dat er een einde komt aan het austeriteitsbeleid. Klimaatinvesteringen verdienen zichzelf namelijk terug.”

Er waren ook boeren aanwezig op het gezamenlijk protest. Zij kwamen nogmaals hun onvrede uiten over vrijhandelsverdragen zoals CETA.