Abonnee worden? Kies je leesformule

21/06/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

 Sven Dillen

Het wordt heet, maar weercomputers raken het er niet over eens hoe heet

Wordt het nu 31, 37 of 39 graden?

Volgende week hebben we onze eerste hittegolf beet. Maar hoe heet wordt het echt? De Amerikaanse weercomputer voorspelde gistermorgen dat het in de Kempen vlotjes 39 graden zou worden. Het Europese model zei 37. En het Britse model? Dat hield het op een 31 graden. Of hoe de weercomputers momenteel veel weg hebben van politieke partijen tijdens Belgische regeringsonderhandelingen: ze zitten niet op één lijn.

Liefhebbers van weerrecords mochten volgens het Amerikaanse GFS al in de handen wrijven: “Volgende week 39 graden in de Kempen.” Straffer dan het record van 38,8 van vorig jaar. Maar in de loop van de dag zwakten de Amerikanen af naar 35 graden. Waarmee ze de eerdere voorspelling van hun Europese collega’s van het ECMWF volgden.

Hoera, overeenstemming, zou je dan denken. Niets van, want intussen had het Europese model een tandje bijgestoken en gingen ze voor volgende week woensdag van 35 naar 37 graden. En de Britten, die hielden het al die tijd bij 31 graden.

Een zootje voor de leek, de normale gang van zaken voor de weerman. “Dit gaat over voorspellingen op middellange termijn”, zegt weerman David Dehenauw. “Daar zit altijd een foutenmarge op. Bij een voorspelling van twee dagen ver kan de temperatuur gemiddeld 1 à 2 graden afwijken. Als je nu 35 graden voorspelt, kan het uiteindelijk ook 33 of 37 worden. Ga je naar een termijn van vijf à zeven dagen, zoals dat nu het geval is, dan heb je een foutenmarge van 3 graden. Kijken we nog verder vooruit, dan is er zelfs een marge van 5 graden.”

Geen enkel model is foutloos

“Daarnaast werkt elk weermodel op een andere manier”, zegt Dehenauw. “De Amerikanen berekenen het weer om de 15 à 20 kilometer, de Europeanen om de 11 à 15 kilometer. En die laatsten gebruiken ook nog eens meer actuele waarnemingen om de computer zijn berekeningen op te laten doen. Ook dat zorgt ervoor dat er op langere termijn niet altijd overeenstemming is.”

Volgens Dehenauw bleek in het verleden dat het Europese model het statistisch gezien vaker bij het rechte eind heeft. “Maar dus niet altijd. Soms krijgt het Amerikaanse model gelijk en moet het Europese agentschap bijsturen. Om maar te zeggen dat geen enkel computermodel foutloos is. Aan ons bij het KMI om af te wegen wat de meest realistische voorspelling is. Doorgaans zijn we wel geneigd om het Europese model te volgen, wat we nu dus ook doen met de voorspellingen voor volgende week. Voor woensdag verwachten we nu dat het 35 graden wordt in het centrum en tot 37 graden in de Kempen.”

AANGERADEN
Meest recent