Intendant stelt voor om KMO-zone met groot park te maken van Uplace-site

Bron © BELGA

De originele plannen voor de Uplace-site lijken geen realiteit te zullen worden. Foto: if

Machelen / Diegem -

Alexander D’Hooghe, de intendant die het Uplace-project in Machelen opnieuw vlot moet trekken, heeft vrijdag voorgesteld om van de site een zone met kmo’s, maakwinkels en een groot park te maken. De Vlaamse regering en de provincie Vlaams-Brabant zijn enthousiast, maar de NV Uplace, eigenaar van de grond, zat vrijdag niet mee aan tafel.

Zowat een jaar geleden vroeg de gemeente Machelen aan Alexander D’Hooghe om het project uit het slop te halen. Uplace was onmogelijk geworden door een juridische strijd van onder meer buurgemeente Vilvoorde en milieu-verenigingen als Bond Beter Leefmilieu.

D’Hooghe komt nu met een concept waarbij Uplace niet langer bestaat uit kantoortorens, winkels en een bioscoop. “We hebben een jaar lang gesprekken gevoerd met de historische tegenstanders, om te achterhalen welke waarden en principes voor hen belangrijk zijn”, zei D’Hooghe. “Met die elementen hebben we een nieuw project in elkaar gestoken. De essentie is dat het niet meer gaat om een vastgoedproject, maar om een gemeenschapsproject.”

Park

De intendant stelt voor om naast een kmo-zone op de site een ‘werkwinkelwijk’ te ontwerpen. Het gaat om winkels waar ter plaatse geproduceerd en gepersonaliseerd wordt. D’Hooghe noemt de vestiging van Adidas in Berlijn als voorbeeld, waar de klant samen met een verkoper zijn kledingstuk ontwerpt. Daarnaast moet er plaats komen voor kunst en cultuur. Een kwart van de site wordt ingericht als park. Het is ook de bedoeling om het hele project circulair te maken, wat onder meer betekent dat het afval van het ene bedrijf als grondstof voor het andere moet kunnen dienen.

Het nieuwe idee zou ongeveer een kwart minder verkeer veroorzaken dan het oorspronkelijke Uplace. Daarvoor rekent D’Hooghe op investeringen in openbaar vervoer vanuit Vlaanderen. “Wij staan hier achter en hopen dat ook de volgende Vlaamse regering dit meeneemt in het regeerakkoord”, zei Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) vrijdag.

Opvallende afwezigen waren Uplace zelf en de stad Vilvoorde. “Ik heb Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) gisteren nog gesproken”, zei Weyts. “Het is een fragiel evenwicht, maar Vilvoorde beschouwt dit wel als een eerste stap.”

“Invulling site moet kaderen in strategisch plan Vilvoorde-Machelen”

“Het is een stap vooruit dat het nieuwe voorstel rond de invulling van de Uplace-site op diverse vlakken zoals mobiliteit rekening houdt met zijn omgeving en niet langer een infrastructuurproject is maar een stadsproject”. Dat zegt Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) in een eerste reactie op de voorstellen die vrijdag in Machelen werden gelanceerd voor de Broeksite, zoals bemiddelaar Alexander D’Hooghe de Uplace-site vanaf heden wil benoemen.

Maar Bonte heeft naar eigen zeggen nog onvoldoende kennis van de nieuwe voorstellen om een reactie ten gronde te geven. Hij pleit er wel voor dat de invulling van de ongeveer 5 hectare grote site zou passen in het strategisch plan dat momenteel in opmaak is voor het 250 hectare grote reconversiegebied Vilvoorde-Machelen.

Samen met de vernietiging van delen van het GRUP Vlaams Stedelijk Gebied rond Brussel, in het kader van het juridisch protest tegen Uplace, sneuvelde ook de planning van dit reconversiegebied. “De Vlaamse regering besliste daarom eind vorig jaar tot opmaak van een nieuw strategisch plan voor dit gebied. De startvergadering is volgende week. We moeten absoluut vermijden, zoals in het verleden, veel te geïsoleerd te kijken naar Uplace”, aldus Bonte

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent