Diego Ulissi soleert naar zege in Ronde van Slovenië en wordt ook nieuwe leider

Diego Ulissi heeft de derde etappe in de Ronde van Slovenië (2.BC) gewonnen. De Italiaan van UAE Team Emirates haalde het vrijdag na 169,8 km van Zalec naar Idrija voor de Rus Aleksandr Vlasov (Gazprom-Rusvelo) en de Italiaan Giovanni Visconti (Neri Sottoli-Selle Italia-KTM). Ben Hermans werd achtste. Ulissi neemt ook de leiderstrui over van Grega Bole die donderdag een dubbelslag sloeg. Hij telt nu negentien seconden voorsprong op Vlasov. Hermans staat vijfde, op een halve minuut.

Na een felle strijd slaagde een groep van vier er in om na één uur weg te rijden uit het peloton: Marco Maronese (Bardiani-CSF), Lorenzo Fortunato (Neri Sottoli-Selle Italia-KTM), David Per (Adria Mobil) en Benjamin Hill (Ljubljana Gusto Santic). Maximaal kregen ze zeven minuten, aan de voet van de laatste klim werden ze opgeslokt door de achtervolgers.

Daar mende UAE Team Emirates het peloton, leider Mezgec moest al snel lossen. Er vormde zich een kopgroep van vier: Diego Ulissi en ploegmaat Tadej Pogacar, Alexander Vlasov (Gazprom-RusVelo) en Esteban Chaves (Mitchelton-Scott). Ben Hermans volgde in een tweede groep. Finaal zou Vlasov met Ulissi als eerste de top ronden, waarna er nog zo’n twintig kilometer was richting finish.

Ondanks tegenaanvallen wist niemand het kloofje te dichten, op 1,9 km van het eind ontdeed Ulissi zich ook van de Rus. Ulissi toonde de voorbije twee dagen telkens zijn aanvalslust, maar bleef iedere keer met lege handen achter. Bij zijn derde poging schoot hij dan toch raak en pakte hij de zege en de leiderstrui.

Hij telt in de stand 19 seconden voorsprong op Vlasov en een halve minuut op Ben Hermans. Voor Ulissi is het zijn tweede zege van het seizoen na winst in de GP Lugano (1.1) begin juni. Eerder dit jaar werd hij ook al derde in de Waalse Pijl.

Uitslag:

1. Diego Ulissi (Ita/UAE-Team Emirates) in 3u58:01

2 Aleksandr Vlasov (Rus) op 0:12

3 Giovanni Visconti (Ita) 0:17

4 Tadej Pogacar (Slo)

5. Andrea Vendrame (Ita)

6. Jan Polanc (Slo)

7. Esteban Chaves (Col)

8. Ben Hermans

9 Fausto Masnada (Ita) 0:19

10. Luka Mezgec (Slo) 2:08

Stand:

1. Diego Ulissi (Ita/UAE-Team Emirates) in 11u38:41

2. Aleksandr Vlasov (Rus) 0:19

3 Andrea Vendrame (Ita) 0:26

4 Giovanni Visconti (Ita)

5. Ben Hermans 0:30

6. Tadej Pogacar (Slo)

7. Jan Polanc (Slo)

8. Esteban Chaves (Col)

9. Fausto Masnada (Ita) 0:36

10. Luka Mezgec (Slo) 2:11

Door vml
AANGERADEN