Vanbilsen verrast medevluchters in Dwars door het Hageland

Foto: Photo News

Kenneth Vanbilsen heeft Dwars door het Hageland op zijn naam geschreven. De 29-jarige Limburger van Cofidis verraste zijn medevluchters - waaronder favorieten Terpstra en Philipsen - op tien kilometer van de streep en finishte solo op de citadel van Diest. Niki Terpstra moest tevreden zijn met een tweede plaats. Quinten Hermans finishte in het wiel van Terpstra als derde.

Bekijk hier onze digitale wielergids.

Na 9 kilometer koers zonderden Jan-Willem van Schip, Mathijs Paasschens en Jesper Rasch zich af. Wat verder sloot ook Corné van Kessel aan. Het kwartet kreeg geen vrijgeleide van het peloton en na 23 kilometer smolt alles weer samen. Het tempo werd heel strak gehouden en nog voor de tweede passage op de Citadel van Diest, voor halfkoers, spatte het peloton in twee stukken uiteen. Het eerste gedeelte werd gevormd door 39 renners. De opeenvolging van passages op onverharde wegen zorgde voor een verdere uitdunning. Terpstra werd niet gespaard van pech en moest even aan de kant om een nieuw achterwiel te laten steken.

Met nog 59 kilometer voor de boeg versnelde Gianni Vermeersch. Hij kreeg versterking van Jesper Asselman. Na de passage op de Demerdijk dikte de kopgroep verder aan met Oliveiro Troia, Lionel Taminiaux, Joeri Stallaert, Edward Planckaert, Bert Van Lerberghe, Senne Leysen en Daan Hoeyberghs. Net voor het ingaan van de twee plaatselijke ronden, van elk 17,5 kilometer, was de kopgroep 31 renners sterk. Het peloton volgde op anderhalve minuut.

Jan-Willem van Schip ging dan opnieuw versnellen. Bij het aansnijden van de slotronde trokken topfavorieten Niki Terpstra en Jasper Philipsen naar de eenzame leider. Op 19 kilometer vormde zich een kopgroep met Jasper Philipsen, Lionel Taminiaux, Tim Merlier, Quinten Hermans, Loïc Vliegen, Kenneth Vanbilsen, Jan-Willem van Schip, Niki Terpstra en Piet Allegaert. Die laatste moest zijn metgezellen na het Prinsenbos laten rijden. Vanbilsen achtte op de Demerdijk zijn moment gekomen en begon alleen aan de zeven resterende kilometers. Achter de Cofidisrenner werd geaarzeld en kwam de tegenreactie nooit geordend op gang. Vanbilsen kon zo afgescheiden het zegegebaar maken.

De overwinning in de Vlaamse versie van de Strade Bianche is pas de tweede profzege voor Vanbilsen. In 2014 won de neef van Eric Vanderaerden de GP La Marseillaise (1.1). Op de erelijst van Dwars door het Hageland volgt hij de Letlander Krists Neilands op.

Vanbilsen verrast medevluchters in Dwars door het Hageland
Foto: Photo News
Door Maarten Delvaux
AANGERADEN