Kenneth Vanbilsen blij met zege in het Hageland, trainingsmaten hadden geen goesting om te reageren

Foto: Photo News

Bingo voor Kenneth Vanbilsen. Met winst in Dwars door het Hageland bezorgde de Limburger zichzelf zijn mooiste profzege tot nu toe. En Vanbilsen had de winst niet gestolen.

Klik hier voor onze digitale wielergids

LEES OOK. Vanbilsen verrast medevluchters in Dwars door het Hageland

De zege kwam ook erg gelegen, vertelde de winnaar na afloop. “Als je de kermiskoersen van Alken en Sint-Truiden niet meetelt, was het inderdaad vijf jaar geleden dat ik nog eens een koers heb gewonnen”, klonk het. Dus dit is mijn eerste UCI-zege in de trui van Cofidis. Het was ook nodig. Een paar maanden geleden stond deze koers niet op het programma van onze ploeg. Ik vroeg toen of ze toch geen uitzondering wilden maken omdat ik op zeven kilometer van de streep woon, in Halen. Voor de start zei de ploegleiding dan ook dat ze wel iets van mij verwachtten. Ze waren speciaal voor mij naar hier gekomen. Ik ben blij dat ik hun vertrouwen niet heb beschaamd. Ik heb nog geluk gehad, want ik kwam over de meet op een leegloper. Er zat op het einde nog twee à drie kilo in mijn tube. De streep had niet veel verder moeten liggen.”

Kenneth Vanbilsen blij met zege in het Hageland, trainingsmaten hadden geen goesting om te reageren
De beslissende demarrage. Foto: GMAX AGENCY

Vanbilsen heeft vrede genomen met zijn rol als luxeknecht. “Door blessures en allerhande gesukkel ben ik bij Cofidis snel in een knechtenrol beland”, aldus de winnaar. “Ik had het daar in het begin moeilijk mee, maar ik heb mezelf erbij neergelegd. Ik werk graag voor kopmannen. Ik heb ondertussen ook al wat dingen mogen doen, zoals de Tour en de Vuelta. Ik ben intussen ook al 29, dan ken je uw plaats wel in het peloton wel. Bij mij is dat als helper, al is het leuk dat ik in dit soort wedstrijden nog af en toe mijn kans kan grijpen.”

Een tweede Tourdeelname zit er niet in, denkt de Cofidis-Belg. “Ik hoorde na de koers dat de ploeg de eerste vier namen voor de Tour heeft bekendgemaakt. Ik ben daar nog niet bij en ik verwacht ook niet dat ik er nog zal bij komen. Ik houd er geen rekening mee. Ik zit wel in de voorselectie, maar ze hebben mij nog niks bevestigd.”

Terpstra lek op fout moment

Niki Terpstra moest vrede nemen met een tweede plaats in de koers die hij drie jaar geleden nog won. “Jammer dat zowel ik als Adrien Petit op hetzelfde moment lek reden”, analyseerde de Nederlander. “Ik kon dankzij Adrien snel terugkeren maar nadien zat ik wel geïsoleerd. Opeens hadden we de koers niet meer onder de controle. In de finale heb ik een paar keer geprobeerd het verschil te maken, maar ik geraakte niet weg en ik zat een beetje in de tang. Kenneth ging op een mooi moment en daarachter gunde niemand het aan elkaar. Hij heeft een mooi moment uitgezocht en dat hoort er ook bij. Conditioneel vind ik dat het goed gaat. In de Ronde van België voelde ik mij ook sterk al zat toen het koersverhaal niet helemaal mee.”

Kenneth Vanbilsen blij met zege in het Hageland, trainingsmaten hadden geen goesting om te reageren
Niki Terpstra. Foto: GMAX AGENCY

De ex-winnaar van Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen houdt wel van dit slag wedstrijden. “Thuis in Nederland ga ik soms met Laurens ten Dam trainen op grindwegen. Ik ben dus wel vertrouwd met zulke parcours. Ze doen hier hun best om het attractief te maken, maar ook niet te extreem te doen. Wat mij betreft kunnen de parcoursbouwers van Parijs-Tours nog wat van deze koers leren. Hier kunnen ze een voorbeeld aan nemen. Daar hebben ze het te extreem gemaakt. Ook deze koers begon als een gravelkoers. In 2016 won ik. Nadien reed ik hier niet meer, maar zag ik op tv-beelden dat ze door weilanden enzo rijden. Dat vind ik niet goed. Deze koers heeft nu zijn evenwicht gevonden met leuke gravelsecties, maar niet te gek.”

Ook Hermans op het podium

Veldrijder Quinten Hermans bekleedde het derde podiumtrapje en daar kon hij vrede mee nemen. “Ik heb Kenneth zien vertrekken, maar het was niet aan mij om te reageren of tempo te maken achter hem”, vond de Telenet Fidea Lion. “Als je met Niki Terpstra, Jasper Philipsen en Tim Merlier in een groepje zit, dan is het aan de anderen. Die mannen hebben al grotere wegkoersen dan mij gewonnen. Op het moment dat Kenneth aanging, kon iedereen van de groep wel reageren. Het ging niet supersnel toen, maar niemand wou echt meegaan. Dan werd er naar elkaar gekeken en plots was de kloof vrij groot. Ik ken Kenneth goed. Als iemand wegrijdt die je niet echt mag, ga je altijd iets sneller reageren. Als je met elkaar gaat trainen en je kent elkaar goed, dan gun je elkaar zo’n zege wel. Het is wel straf dat Kenneth nog voor blijft. Zelf ben ik ook content van mijn laatste kilometer. Ik denk dat ik tien kilo minder weeg dan alle andere gasten uit de kopgroep. Ik wist dat ik bergop in het voordeel zou zijn en dat bleek ook. Enkel Niki reed nog iets sneller de slotklim op, dat is ook geen schande.”

Kenneth Vanbilsen blij met zege in het Hageland, trainingsmaten hadden geen goesting om te reageren
Quinten Hermans staart nog wat voor zich uit als bloemenmeisje Femke Herygers zich met de bloemen aandient. Foto: Photo News

Jasper Philipsen tenslotte eindigde knap vierde. “Ik voelde mij een hele dag goed maar ik zakte er op het einde een beetje door”, reageerde de kopman van UAE. “De koers was juist iets te lang. Ik had niet echt nog kracht in de finale. Toen Terpstra op de voorlaatste beklimming van de Citadel snoeihard aanging, kon ik nog wel volgen en voelde ik dat de benen goed waren maar nadien voelde ik mij stilletjes aan helemaal leeglopen. Toen ik in de finale Vanbilsen zag vertrekken, was het dan ook niet aan mij om te reageren. Ik ken Kenneth ook goed. We gaan af en toe samen trainen, dus ik had efkes geen goesting om te reageren. Het was aan de anderen. Ik bevestig wel dat ik meer kan dan sprinten, maar het is jammer dat ik op het einde nog die punch mis. Ik heb nog tijd.”

Door Bram Vandecapelle in Diest
AANGERADEN