Leterme waarschuwt: “Die lange regeringsvormingen zullen we duur betalen”

Bron © VRT

Foto: BELGA

“België is kostbare tijd aan het verliezen. Als er niet snel regeringen worden gevormd en tegen het einde van het jaar geen degelijke begroting en een goed klimaatplan zijn, zouden we dat wel eens duur kunnen betalen.” Dat zei voormalig premier Yves Leterme in het Canvas-programma ‘De afspraak op vrijdag’.

Zowel de begroting als het klimaatplan zijn “twee belangrijke deadlines, die ons land dreigt te missen”, aldus Leterme. “Allebei grote dossiers waarvoor het goed zou zijn dat de zaken tegen september, oktober geregeld zijn.”

Als dat niet het geval is, riskeert ons land zware boetes die in de miljoenen kunnen lopen. “Wie de begrotingstoestand van het land kent, weet dat het een zware inspanning wordt. Er moet al hard worden gewerkt om de Europese begrotingsnormen te halen en de vergrijzingskost komt daar nog eens bovenop...”

Volgens Leterme moeten de politici eerlijk aan de bevolking zeggen dat zowel het begrotings- als het klimaatprobleem in de toekomst geld zullen kosten. “Er zal sowieso moeten worden bespaard. Daar moet men de moed voor hebben.”

Dat er nu tijd verloren wordt, heeft volgens de voormalige premier te maken met de samenvallende verkiezingen van mei, die (te snel) volgden op de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. “Vele politici kijken nu uit welke postjes ze kunnen bezetten. Ze vragen zich af waar ze de meeste kansen hebben om hun carrière voort te zetten. En het publiek voelt dat, de burger voelt dat. Wat mij zorgen baart, is dat er dagen voorbijgaan zonder dat er iets gebeurt. Ik hoorde dat er op Vlaams vlak momenteel eigenlijk helemaal niets gebeurt. Zorgwekkend.”

Door mtm
AANGERADEN