Partij van Turkse president Erdogan lijdt historische verkiezingsnederlaag: kandidaat-burgemeester in Istanbul moet verlies toegeven

Bron © BELGA

Foto: AP

De AKP-kandidaat bij de heruitgave van de burgemeesterverkiezingen in de Turkse stad Istanbul, Binali Yildirim, heeft zondagavond zijn verlies toegegeven. Eind maart was de overwinning al, verrassend, voor oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu, maar de AKP van president Recep Tayyip Erdogan diende een klacht in tegen die uitslag en kreeg een nieuwe stembusgang. Nu is de winst nog groter voor de oppositiekandidaat.

“Verkiezingen zijn de ruggengraat van democratieën”, aldus Yildirim. “Volgens de resultaten leidt mijn tegenstander Ekrem Imamoglu in de race. Ik feliciteer hem en wens hem succes.” Met ruim 95 procent van de stemmen geteld, haalt Imamoglu goed 53,7 pct van de stemmen, Yildirim 45,4 pct.

De uitslag in Istanbul in maart betekende een klap voor Erdogan. De handelsmetropool werd al 25 jaar door een islamitisch-conservatieve burgemeester bestuurd. Erdogan is er zelf ook nog burgemeester geweest.

Samenwerken

Imamoglu heeft zijn hand zondagavond al uitgestoken naar Erdogan. Hij wil “samenwerken om Istanbul te dienen” met de president. “Meneer de president, ik ben bereid in harmonie met u samen te werken”, zei Imamoglu in zijn overwinningstoespraak.

Zijn overwinning in Istanbul betekent “geen overwinning, maar een nieuw begin voor Turkije”, aldus nog Imamoglu in zijn toespraak, die meer dan 20 minuten duurde. “Deze verkiezing betekent het omslaan van een pagina.”

Imamoglu bedankte ook Istanbul, omdat het de meer dan een eeuw oude traditie van democratie beschermd heeft.

Samenwerken met Erdogan zal nodig zijn, omdat het parlement nog altijd gecontroleerd wordt door de AKP van Erdogan.

Felicitaties van Erdogan

President Erdogan heeft Ekrem Imamoglu gefeliciteerd met zijn overwinning bij de burgemeestersverkiezingen. "De nationale wil heeft zich vandaag opnieuw getoond", aldus Erdogan op Twitter. "Ik feleciteer Ekrem Imamoglu, die volgens onofficiële resultaten de verkiezing gewonnen heeft."

In de laatste week van de campagne haalde Erdogan enkele keren stevig uit naar Imamoglu, door hem een leugenaar te noemen, hem te beschuldigen van banden met terreurorganisaties en hem te vergelijken met de Egyptische president Abdelfattah al-Sissi. Erdogan noemde al-Sissi onlangs nog "een tiran".