Waarom je je telefoon nooit moet opladen bij de laadpunten op het vliegveld

Bron © New York Post

Vlak voor de vlucht nog even je telefoon opladen op het vliegveld om zeker te zijn dat je batterij het uithoudt tot aan de eindbestemming, wie doet het niet? Leve de laadpunten op de luchthavens, zou je denken, maar het is wellicht toch beter om het risico te lopen dat je gsm uitvalt.

De transportsector maakte vorig jaar een enorme sprong in de lijst van doelwitten van cyberoplichters. Dat blijkt uit onderzoek van de beveiligingstak van techgigant IBM. De sector steeg van de tiende naar de tweede plaats - enkel de financiële sector wordt vaker ‘aangevallen’. Ook de USB-oplaadpunten op vliegvelden worden geregeld geviseerd door oplichters.

Cybercriminelen passen de laadpunten aan zodat er malware wordt geïnstalleerd op een telefoon die erop wordt aangesloten. Daardoor kan er allerhande informatie van je gsm worden gehaald zonder dat je het doorhebt. “Je telefoon in een publieke USB-poort steken, is als het vinden van een tandenborstel langs de kant van de weg en die in je mond stoppen”, aldus vicepresident Caleb Barlow.

De expert raadt aan je telefoon op te laden via een stopcontact in de muur door een adapter te gebruiken.

Door rrln