Oppositie in Mauritanië betwist resultaten van presidentsverkiezing: “Staatsgreep”

© EPA-EFE

De vier oppositiekandidaten bij de presidentsverkiezingen in het West-Afrikaanse Mauritanië hebben zondag de resultaten van die stembusgang verworpen. De oppositiepolitici hebben het over “een nieuwe staatsgreep”.

Voormalig minister van Defensie Mohamed Ould Ghazouani, een vertrouweling van zittend president Mohamed Ould Abdel-Azziz, riep zichzelf zondag uit tot winnaar. Volgens de later bekendgemaakte volledige uitslag kreeg Ghazouani 52,01 procent van de kiezers achter zich. De eerste oppositiekandidaat, antislavernijactivist Biram Ould Dah Ould Abeid, strandt op 18,58 procent.

De oppositie zegt weet te hebben van “verschillende onregelmatigheden”, die volgens hen “alle geloofwaardigheid van deze verkiezing wegnemen”. “We verwerpen dan ook de resultaten van deze stembusgang en zijn van mening dat deze op geen enkele manier de wil van het Mauritaanse volk uitspreken”, zei oppositiekandidaat Sidi Mohamed Ould Boubacar. Hij verzekerde dat de oppositie alle “rechtsmiddelen” zal gebruiken om het resultaat te betwisten.

De oppositie roept de bevolking op om zich te verzetten “binnen de grenzen van de wet”. Aan de kiescommissie vraagt ze dan weer om de resultaten kantoor per kantoor te publiceren.

“Winnaar” Ghazouani was betrokken bij de twee recentste staatsgrepen die Mauritanië gekend heeft, in 2005 en 2008. Bij de laatste staatsgreep kwam Abdel-Azziz aan de macht, maar hij mocht zich na twee mandaten van vijf jaar niet opnieuw kandidaat stellen. Met Ghazouani heeft hij echter een absolute vertrouweling uitgekozen om hem op te volgen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten