Tim Merlier : “Het BK? Als het een sprint wordt, geloof ik erin”

Foto: Photo News

Zou het kunnen dat de snelste sprinter van België ‘veldrijder’ Tim Merlier is? Een maand geleden had hij niet eens een ploeg, gisteren won hij voor Corendon-Circus de Elfstedenronde, vóór World Tour-renners Fabio Jakobsen en Jasper Philipsen. “Tim is al drie jaar de snelste renner van België.”

Bekijk hier onze digitale wielergids.

Bondscoach Rik Verbrugghe had het voorspeld: na Wout van Aert zouden we binnenkort ook ‘veldrijder’ Tim Merlier (26) zien scoren op de weg. Gisteren, in de Elfstedenronde, was het al zover. In een langgerekte sprint in Brugge vlamde Merlier naar de grootste zege in zijn loopbaan. “In 2016 had ik al de GP Zottegem gewonnen tegen een sterk deelnemersveld”, zegt hij. “Maar mannen als Fabio Jakobsen en Jasper Philipsen, sprinters op World Tour-niveau, had ik nog niet geklopt.”

De overwinning van Merlier komt niet als een verrassing. In de Ronde van België won hij in Knokke al de pelotonssprint achter vluchter Jan-Willem van Schip. En vorig jaar won hij ook al twee ritten in de Ronde van Denemarken. “Voor mij is Merlier al drie jaar de snelste renner van België”, zegt Christoph Roodhooft, manager van Corendon-Circus.

Voor Corendon-Circus is Merlier nu al zijn gewicht in goud waard. Met de overwinning in de Elfstedenronde zet hij zichzelf ook nadrukkelijk op de kaart voor het BK van komende zondag in Gent. “Als het een sprint wordt, geloof ik erin”, zegt Merlier. “Met Otto Vergaerde en Jonas Rickaert heb ik mannen die mij perfect kunnen brengen. Maar ik denk niet dat het een sprint wordt. Ik heb vier BK’s gereden en dat waren de vier lastigste koersen uit mijn carrière. Ik heb het nooit anders geweten dan dat de sterkste renner wint. En ik sta zeker nog een niveautje onder mannen als Gilbert, Van Avermaet, Van Aert of Lampaert.”

Blijven crossen

Merlier is de zoveelste veldrijder die scoort op de weg, maar het plan is zeker niet om de band met de cross door te knippen. “Ik doe weinig pure sprinttraining. Het is precies door te crossen dat ik mijn explosiviteit onderhoud. Ik wil het blijven doen zoals nu: gewoon de beide disciplines combineren.”

Door jan-Pieter de Vlieger