“Treinbegeleider liet onze zoon (13) wenend en alleen achter op het perron”

© carlo coppejans

De ouders van de 13-jarige Casper uit Knokke zijn niet te spreken over de treinbegeleidster die hun zoon maandagochtend niet op de trein liet stappen. De rittenkaart van de jongen was vol en hij had enkel een briefje van vijf euro mee. Genoeg om een ticket te kopen, maar de loketten waren gesloten en de automaat neemt geen briefjes.“Schandalig. Ze heeft onze zoon wenend achtergelaten op het perron.”

sgg

“We zijn echt van onze melk. Onze zoon neemt vaak de trein, maar dit hebben we nog niet gezien”, zegt Christopher Van Hemelryck-Bray. Zijn zoon Casper (13) wou maandagochtend om 7.39 uur de trein van Knokke naar Brugge nemen om naar school te gaan. “Hij is wel wat slordig en had niet gezien dat zijn pasje vol was. Gelukkig had hij een briefje van 5 euro bij en wou daarmee een ticket kopen. Maar de loketten in het station in Knokke waren nog niet open en aan de automaat kan je enkel met muntstukken of een bankkaart betalen.” Casper, die maandag zijn laatste examen had, wachtte daarom op de trein en vroeg aan de conducteur of zij het briefje kon wisselen zodat hij bij haar een ticketje kon kopen. Dat mocht niet en “om op de trein te betalen moest hij 7 euro extra betalen en zou hij dus onvoldoende geld hebben”. De jongen wist niet wat te doen. Hij zei tegen de treinbegeleidster dat hij wou betalen voor een ticketje en was verbaasd dat ze hem niet liet opstappen. De trein vertrok zonder Casper.

“Dit had fout kunnen aflopen”

Al wenend belde de jongen zijn ouders. Die regelden een taxi die hem naar school bracht. “Hij was een beetje te laat, maar zijn examen is wel nog gelukt”, zegt de papa van Casper. Maar de jongen is wel geschrokken van het voorval. “We begrijpen het niet. Die treinbegeleidster heeft een 13-jarige jongen wenend op het perron achtergelaten. Had daar iemand met kwade bedoelingen gestaan, was het zeer makkelijk geweest om een radeloos kind aan te spreken en misbruik te maken van de situatie.” De ouders zijn dan ook niet te spreken over het incident. Zij schreven onmiddellijk een mail naar de NMBS, maar kregen er geen gehoor. “Dit had serieus fout kunnen lopen. Ik hoop dat ze hierdoor nadenken over hoe ze kinderen veiliger kunnen laten reizen met het openbaar vervoer.”

Bij de NMBS betreuren ze het voorval. “Het klopt dat de loketten nog niet open waren. Enkele minuten later was dat wel het geval geweest. Maar als je een ticket op de trein koopt, komt daar een toeslag bij. Dat kan de treinbegeleider niet zelf beslissen. Zo zit het systeem in elkaar”, zegt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS. “Het is een samenloop van omstandigheden en we gaan het zeker intern bekijken. Als we iemand kunnen helpen, zullen we dat ook doen. We willen nu nagaan wat er zich daar op het perron heeft afgespeeld.”

Betaalautomaten

Bij reizigersorganisatie TreinTramBus kennen ze het fenomeen. “Loketten sluiten vaker hun deuren waardoor mensen aangewezen zijn op de betaalautomaten. Maar die moeten dan wel goed werken. Niet iedereen heeft een bankkaart of muntstukken bij. Ook voor oudere mensen is het vaak niet simpel”, zegt Peter Thoelen van TreinTramBus. “Het kan niet dat ze mensen dan zomaar in de kou laten staan.”

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt