Iran: “Amerikaans leger heeft niks te zoeken in de Perzische Golf”

Bron © BELGA

Een Amerikaans oorlogsschip in de Perzische Golf Foto: EPA-EFE

Het Amerikaanse leger heeft “niks te zoeken in de Perzische Golf”. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif maandag in een tweet gezegd.

Eerder op de dag werd bekend dat de Verenigde Staten nieuwe, “harde” sancties uitvaardigen tegen het regime in Teheran, maar de tweet van Zarif verwijst niet expliciet naar de sancties. De nieuwe sancties zijn onder meer gericht tegen de Iraanse buitenlandminister. Daarnaast worden ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran, en acht hoge officieren van de Revolutionaire Garde geviseerd.

LEES OOK. Wat er zou gebeuren als Iran wél besluit terug te slaan tegen VS: niets en niemand is veilig (+)

Tegelijkertijd vroeg de Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad over zijn land ook aan de Verenigde Staten om te stoppen met hun “economische oorlog tegen het Iraanse volk”. “Om de spanningen te matigen in de volledige Golfregio, moeten de VS stoppen met hun militaire aventurisme, zoals hun economische oorlog en het terrorisme tegen het Iraanse volk”, aldus Majid Takht Ravanchi.

VN-Veiligheidsraad roept op tot dialoog

De VN-Veiligheidsraad roept op tot “dialoog” en maatregelen om een einde te maken aan de spanningen in de Golfregio. Dat staat in een verklaring die de vijftien leden van de Veiligheidsraad, waaronder momenteel ook België, hebben goedgekeurd.

Een poging van de Verenigde Staten om in de tekst een vermelding te laten zetten over de verantwoordelijkheid van een staat in de recente aanvallen tegen olieschepen werd volgens een diplomatieke bron door Rusland geweigerd. De aanvallen worden wel veroordeeld in de tekst.

Door jvh