Het vaccin van 250 euro dat niet wordt terugbetaald, maar wel het leven van je kind kan redden

Foto: BELGAIMAGE

“Laat uw kind vaccineren tegen meningokokken.” De Belgische vereniging van kinderartsen probeert jonge ouders via folders en affiches het nut te tonen van een inenting tegen meningokokken voor hun baby. Dat kost zo’n 250 euro, maar wordt niet terugbetaald. “Nochtans gaan er elk jaar kinderen aan dood”, zegt voorzitter Marc Raes van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde. “We vinden dat ouders dat moeten weten.”

“Ik heb jonge kindjes zien doodgaan aan de infectie. Dan denk je er serieus over na of we de middelen die we ertegen hebben niet duidelijker moeten aanbevelen en beter gebruiken. Jonge ouders moeten daarvan op de hoogte worden gebracht.”

Kinderarts Marc Raes, de voorzitter van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde, wil dat meer ouders hun kinderen laten inenten tegen meningokokken. De vereniging probeert met affiches en brochures jonge mama’s en papa’s aan te zetten om te kiezen voor dat vaccin.

Beginnend griepje

“Meningokokken zijn bacteriën die een hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken, jonge kinderen en adolescenten zijn de grootste risicogroep. Het is een aandoening die op je kind afsluipt zonder dat je er erg in hebt”, zegt hij. “De eerste symptomen - koorts, verminderde eetlust - zijn makkelijk te verwarren met een beginnend griepje.”

Na een aantal uur komen daar soms huiduitslag en bij oudere kinderen een stijve nek bij, maar tegen dan kan de ziekte al levensbedreigend zijn. Elk jaar komt zo’n besmetting door meningokokken 100 tot 120 keer voor in ons land, twee derde van die infecties zijn van het type B.

“Tien procent van die kinderen overlijdt, zelfs als we er op tijd bij zijn”, zegt Raes. “En als we te laat zijn, sterft tot zestig procent. Bij wie het overleeft, zien we veel complicaties.”

“Gratis voor iedereen? Gaat niet”

Om dat terug te dringen, willen veel kinderartsen dat alle kinderen preventief gevaccineerd worden. “Sinds twee jaar is er een goed werkend vaccin tegen type B. We pleiten voor een terugbetaling, of dat het vaccin opgenomen wordt in het basis vaccinatieschema voor kinderen”, zegt Raes.

Tot nu toe moeten ouders zelf opdraaien voor de kosten: drie vaccins van elk 86,5 euro. Maar het vaccin gratis maken voor iedereen zit er niet in, zegt het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid. “Het huidige vaccin beschermt niet tegen alle types B. Dat blijkt uit een advies van de Hoge Gezondheidsraad”, zegt woordvoerder Joris Moonens. “Vandaar dat het niet in het vaccinatieprogramma komt en ook niet wordt terugbetaald door het Riziv.”

“Het voorkomt in plaats van 100 misschien 85 of 90 procent van alle gevallen: dat is veel”, zegt Raes. “In het Verenigd Koninkrijk zijn ze in 2015 begonnen en zijn al miljoenen pasgeborenen gevaccineerd. Met resultaat: het aantal gevallen daalt.”

Opmars in Nederland

De kinderartsen blijven hopen dat Vlaanderen er ook mee begint, zegt Raes. “Ook tegen de andere types - meningokokken A, C, W en Y - is trouwens een vaccin.”

Die komen minder voor, maar vooral type W baart zorgen. In Nederland was die de afgelopen jaren in opmars, in 2018 vielen daar 21 doden door een infectie. Sindsdien worden alle baby’s en jongeren tussen 14 en 18 daar ingeënt met één vaccin dat beschermt tegen de types A, C, W en Y.

“In Nederland is de opmars sinds die vaccinaties significant afgenomen”, zegt Raes.

In ons land stijgt het aantal besmettingen ook, maar niet zo snel: vorig jaar waren er 17, waarvan twee patiënten stierven. “Zo’n opmars stopt niet aan een landsgrens”, zegt Raes. “We kunnen hier maar beter ook alle baby’s en adolescenten inenten.”

De Hoge Gezondheidsraad werkt momenteel aan een update voor haar advies rond het vaccin tegen types A, C, W en Y. Dat wordt “eerstdaags” verwacht. “Het zou kunnen dat er een aanbeveling komt om het op te nemen in het vaccinatie-aanbod voor kinderen”, zegt Moonens. “Dan is de kans reëel dat we op dat advies ingaan, als er budget kan worden voor vrijgemaakt door de volgende Vlaamse regering.”

Play

bekijk ook

Hoe werken vaccins?

Door Tom Le Bacq en Marc Klifman