Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

25/06/2019 - Extra
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Goed en duur gekleed, net zoals haar personages: Judith Krantz.  AP

Afscheid van glamourauteur Judith Krantz

Judith Krantz vond zichzelf geen grote schrijfster, maar ze verkocht van haar glamoureuze boeken over de jetset wél 85 miljoen exemplaren. Krantz overleed afgelopen zaterdag op haar 91ste.

Ze leidde het leven dat ze in haar boeken beschrijft: Judith Krantz, de Amerikaanse koningin van de luxueuze stationsroman vol knappe, rijke mensen die van romantiek en designerkledij houden. Haar rijkdom – inclusief villa in Bel Air, een van Los Angeles’ duurste wijken – dankte ze aan haar romans die ze pas op haar vijftigste begon te schrijven. Daarvoor werkte ze als journaliste voor onder meer Cosmopolitan, maar toen ze haar eerste roman, Scrupules, publiceerde, schoot die meteen naar de top van de Amerikaanse bestsellerlijsten. De wereld volgde met vertalingen in meer dan vijftig talen, ook in het Nederlands. Hollywood smulde net zozeer van de pretentieloze romans die ze regelmatig op haar publiek losliet. Nagenoeg al haar boeken kregen een verfilming, hetzij voor tv, hetzij voor de cinema.

In totaal publiceerde Krantz 12 romans, de laatste, Tessa,verscheen in 1998. Twee jaar later sloot ze haar schrijverscarrière af met haar memoires. (jdr)