Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

25/06/2019 - Binnenland
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Candide H. schermde zichzelf aan toen ze de rechtbank in Brugge verliet.  Kurt

Candide H. (26) werkt nu in autofabriek en is vertrouwenspersoon voor holebi’s

Geen cel, wel Facebookverbod voor ISIS-bruid

Ze vertrok kinderloos naar het front in ­Syrië, maar keerde als mama van twee terug. Candide H. is weer op het goeie pad, volgens haar advocaat. De rechtbank gaf haar gisteren een nieuwe kans. Geen vier jaar voorwaardelijk, wel een Facebookverbod. Als ze haar job blijft behouden tenminste. De jonge moeder werkt sinds haar vrijlating als ploegbaas in een autofabriek en is er ook vertrouwenspersoon voor holebi’s. “Ze zorgt er nu voor dat iedereen zich goed integreert.”

Emotioneel, maar vooral opgelucht. Volgens haar raadsman Johan Heymans viel er gisteren een zware last van de schouders van ‘ISIS-bruid’ Candide H. (26). De Brugse rechtbank legde de jonge vrouw geen gevangenisstraf op. Ze werd wel schuldig bevonden aan deelname aan terroristische activiteiten, maar kreeg enkel een reeks voorwaarden opgelegd.

“Een zeer moedige beslissing”, reageert de advocaat in naam van Candide. “Mijn cliënte is uiteraard zeer blij, want dit is de enige juiste beslissing voor iemand die op een bepaald ogenblik in haar leven, na een moeilijke jeugd, een verkeerde keuze heeft gemaakt door in haar verliefdheid en voorgelogen beloftes naar Syrië te vertrekken. Maar ondertussen is zij erin geslaagd om haar leven zodanig te draaien, dat ze opnieuw helemaal op het juiste pad is. Het is moedig van de rechtbank om, zeker in deze tijden, de zaak van mijn cliënte als een individueel dossier te beoordelen.”

Candide H. uit het Oost-Vlaamse Baaigem vertrok in november 2014 kinderloos naar het kalifaat, om er te huwen met een Antwerpse ISIS-strijder op wie ze dolverliefd was. Aan het front beviel ze van een zoontje, terwijl de vader nog voor zijn geboorte gesneuveld was. Niet veel later trouwde ze er met een andere Syriëstrijder en raakte ze zwanger van een tweede kindje. In maart 2017 keerde ze uiteindelijk via Turkije terug naar ons land.

Het parket eiste vier jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Maar de rechtbank geeft Candide H. dus een tweede kans, omdat ze haar leven min of meer weer op orde heeft. “Mijn cliënte heeft vast werk”, zegt advocaat Heymans. “Na haar voorwaardelijke vrijlating solliciteerde ze bij een autofabriek. Ook daar zijn ze heel moedig geweest. Ze is er begonnen aan de band, intussen heeft ze een vast bediendecontract en heeft ze zelfs promotie gemaakt. Ze is ploegbaas geworden en stuurt nu de andere medewerkers aan. Ze heeft ook verschillende opleidingen gevolgd. Ze is zelfs vertrouwenspersoon voor de diversiteit binnen het bedrijf. Ze zorgt ervoor dat bijvoorbeeld holebi’s goed geïntegreerd zijn.”

Candide woont momenteel bij haar moeder en doet aan collectieve schuldbemiddeling, een voorwaarde die ze van de rechtbank ook moet behouden. Ze staat als alleenstaande moeder volledig zelf in voor de opvoeding van haar twee kleine kinderen, die aan het front verwekt werden. “Een van de kinderen heeft eventjes in Syrië verbleven. Maar ik heb beide kinderen intussen ontmoet en het gaat echt goed met hen”, aldus de advocaat.

Candide H. kreeg geen gevangenisstraf opgelegd, maar van de rechtbank mag ze zich de komende drie jaar onder meer niet meer op sociale media begeven. Op het proces bleek dat ze via Facebook foto’s van zichzelf in gevechtsuitrusting en met ISIS-vlag naar andere mensen doorstuurde. Maar volgens de advocaat is dat compleet verleden tijd, en wil Candide H. dat vooral achter zich laten. “Ze is door een mooiprater verleid om naar ginder te reizen. Maar toen ze besefte dat ze voorgelogen was, wilde ze niets liever dan terugkeren. Alleen is dat niet makkelijk. Het heeft twee jaar geduurd om opnieuw hier te geraken. Ze is in die periode nooit heel radicaal geweest.”