Abonnee worden? Kies je leesformule

25/06/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGA

Anciaux keert terug als senator

Bert Anciaux (SP.A) had de deur van de nationale politiek bijna helemaal dichtgeslagen. Enkel voor de Senaat wilde hij nog een uitzondering maken. Het uitgebreid partijbestuur van SP.A stuurt uiteindelijk hem uit een kransje van negen kandidaten voor nog eens vijf jaar naar de Senaat.

Anciaux zelf zegt dat hij het niet meer had verwacht. “Maar mijn engagement lijdt daar niet onder. Ik ben blij dat ik deze kans nog eens krijg.” Hij ziet vele uitdagingen, waar de Senaat haar rol kan spelen, zoals de toenemende polarisering, de ongelijkheid en ga zo maar door. Op zich is het best wel verwonderlijk dat Anciaux nog eens een kans krijgt. Met zijn laatste tussenkomst torpedeerde hij - tegen de marsorders van de partij in - een grondwetsherziening over de vrijheid van onderwijs.

“Ach, het is maar de Senaat”, reageren de meesten binnen zijn eigen partij. “Dat is niet meer het democratisch orgaan dat het ooit was.” Anciaux had als lijsttrekker al plaats geruimd voor verjongingskandidate Hannelore Goeman op de Brusselse SP.A-lijst voor het Vlaams Parlement, dus de vernieuwing heeft hij niet tegengewerkt.

Anciaux gaat als gecoöpteerd senator al zeker N-VA’er Mark Demesmaeker en Groen-politicus Fourat Ben Chikha tegenkomen. Open VLD en CD&V beslissen later deze week wie ze de Senaat nog insturen.  (agy)

Nu in het nieuws