Rusland weer welkom in Raad van Europa

© Belgaimage

De parlementaire vergadering van de Raad van Europa heeft het licht op groen gezet voor een terugkeer van Rusland bij die instelling. Vijf jaar geleden verloren de Russen hun stemrecht na de annexatie van de Krim.

dgs

Na vier uur van debat keurden dinsdag 118 leden een motie goed om Rusland weer stemrecht te geven. 62 leden stemden tegen en tien onthielden zich. Oekraïne had zich sterk verzet tegen de terugkeer van Rusland.

Met de beslissing wordt voor het eerst een sanctie tegen Rusland voor de aanhechting van de Krim ongedaan gemaakt. Uittredend secretaris-generaal van de Raad van Europa Thorbjorn Jagland stelde dat de instelling zijn innovatieve karakter moet behouden. Zijn opvolger wordt woensdag gekozen. Didier Reynders (MR) is een van de twee kandidaten.

De achttien Russen kunnen die stemming doen kantelen. Reynders stelt zich pragmatisch op tegenover Rusland, maar de Kroatische tegenkandidate Marija Pejcinovic Buric is lid van een partij die Rusland veel beter gezind is. De Kroatische president, een partijgenote van Buric, was vorig jaar de eerste westerse leider die Poetin feliciteerde met zijn controversiële herverkiezing. Anderzijds hebben Rusland-critici zo meer reden om Reynders te steunen.

Samen met het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is de Raad van Europa verantwoordelijk voor het bewaken van de mensenrechten in de 47 lidstaten. De Raad van Europa en het Mensenrechtenhof zijn geen instellingen van de Europese Unie. Rusland is lid sinds 1996.

Aangeboden door onze partners