“Dan voel je je pas echt springlevend”: wetenschappers filmen schuchter maar reusachtig roofdier op zeebodem

Bron © NOAA

Wetenschappers van het Amerikaanse ‘National Oceanic and Atmospheric Administration’ (NOAA) hebben onlangs iets uniek gefilmd: een reuzeninktvis in zijn natuurlijke omgeving. Het pas de tweede keer dat het gigantische roofdier in zijn habitat kan worden gefilmd. “Iets wat iedere mariene bioloog hoopt te zien als hij op pad gaat”, klinkt het bij het NOAA. “Je voelt je springlevend”, zegt wetenschapper Nathan Robinson over de zeldzame beelden.

De reuzeninktvis ofwel de Architeuthis wordt zo’n drie meter lang, maar met tentakels inbegrepen kan het roofdier wel dertien meter meten. Ze leven diep in de oceaan - op een diepte tussen 300 en 1500 meter - wat verklaart waarom ze heel weinig worden gezien en het bestaan ervan mythische proporties aanneemt. Ze duiken vaak op in visnetten als bijvangst en zijn het favoriete kostje van de potvis.

De inktvis - een exemplaar van zo’n drie meter lang - werd gefilmd met MEDUSA, een camerasysteem dat speciaal werd ontworpen om de peilloze diepte van de oceaan te filmen. De camera kan werken zonder licht en dus zonder de lichtschuwe of gevoelige dieren die op de bodem leven, te storen. De beelden van de reuzeninktvis geven de wetenschappers nieuwe inzichten in het leven van het reusachtige roofdier.

bekijk ook

Mysterieus zeewezen duikt op uit de diepte: “Veilige afstand bewaren”

Mysterieus zeewezen van maar liefst 10 meter lang doet nieuwsgierige omstanders geschokt weglopen

Robots verkennen de peilloze diepte van de zeebodem en ontdekken ‘zeldzame aarden’

Door pjv