Van Eyckjaar moet miljoen bezoekers lokken: “Maar die moeten meer doen dan Gent afvinken met een selfie”

Foto: FVV

Gent -

Onder de noemer ‘OMG! Van Eyck was here’ zet Gent in 2020 kunstenaar Jan Van Eyck een heel jaar in de kijker. In de Sint-Baafskathedraal werd dinsdag het programma voorgesteld. Alle activiteiten samen moeten meer dan een miljoen bezoekers naar Gent lokken.

“Onze Vlaamse meesters hebben een magneetfunctie.” Dat zei Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts ( N-VA) dinsdag in de Sint-Baafskathedraal. Een paar honderd genodigden waren er samengekomen voor de voorstelling van het programma ‘OMG! Van Eyck was here’, waarmee Gent in 2020 Jan Van Eyck een jaar in het spotlicht zet. Dit jaar doet Vlaamse Brabant hetzelfde met Breugel en vorig jaar was in Antwerpen het Rubensjaar.

‘OMG! Van Eyck was here’ telt een waslijst aan activiteiten, maar heeft twee belangrijke pijlers. De eerste is de tentoonstelling ‘Van Eyck – Een optische revolutie’ in het MSK. Van de ongeveer 20 overgebleven werken van Van Eyck worden meer dan de helft getoond. Daarmee is het de grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit. Die loopt van februari tot en met april en er zijn al 20.000 tickets verkocht. Het MSK verwacht in totaal 250.000 bezoekers.

Tweede pijler van het Van Eyckjaar is het gloednieuwe bezoekerscentrum voor het Lam Gods aan de Sint-Baafskathedraal. Als alles goed loopt, gaat dat open op 26 juni 2020. Bezoekers zullen dankzij ‘augmented reality’ in het verleden kunnen reizen en de bewogen geschiedenis van het Lam Gods en de Sint-Baafskathedraal beleven alsof ze er bij waren.

Miljoen bezoekers

De Vlaamse regering investeert 6,5 miljoen euro in het Van Eyckjaar, een half miljoen meer dan in het Antwerpse Rubensjaar, dat een miljoen bezoekers lokte. “Gent zal dus beter moeten doen”, herhaalde Weyts dinsdag.

Zowel Weyts als Gents schepen van Toerisme Bram Van Braeckevelt (Groen) benadrukken dat het evenement vooral meerwaardezoekers moet lokken: “We mikken op toeristen die meer doen dan Gent afvinken met een selfie. We willen bezoekers die ook buiten het hoogseizoen komen, spenderen in de lokale cafés, restaurants en winkels en ook buiten het centrum gaan. Niet meer toeristen, maar toeristen met een meerwaarde. ‘OMG! Van Eyck was here’ is een voorbeeld van hoe een stad voor hen, maar ook voor de Gentenaars, een totaalbeleving kan creëren”.

Culturele hoofdstad

Schepen van Cultuur Sami Souguir (Open VLD) sprak dinsdag nog eens de Gentse ambitie uit om in 2030 Culturele hoofdstad van Europa te worden. “Het gevarieerde programma van ‘OMG! Van Eyck was here’ is het perfecte middel om onze kandidatuur te versterken”, besluit Souguir.

Info: www.vaneyckwashere.be

Door Sander Luyten
AANGERADEN
Meest recent