Reconstructie van moord op Julie Van Espen stopgezet: Bakelmans weigerde mee te werken

Merksem -

De reconstructie van de moord op Julie Van Espen is dinsdagnamiddag van start gegaan onder de Burgemeester Gabriël Theunisbrug aan het Sportpaleis in Merksem. De moordenaar van Julie, Steve Bakelmans, heeft een goed half uurtje na zijn aankomst beslist niet mee te werken. De reconstructie werd stopgezet.

De reconstructie van de moord op de 23-jarige Julie Van Espen uit Schilde moest de speurders meer zicht geven op wat er zich die fatale avond van zaterdag 4 mei exact heeft afgespeeld.

LEES OOK. Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie van Espen, wachtte twee uur onder brug, tot er een vrouw alleen kwam aangefietst

In principe had de reconstructie dinsdag enkele uren moeten duren. De politie had de omgeving waar de moord plaatsvond, de Vaartdijk aan het Albertkanaal, afgezet voor het verkeer en afgeschermd om de reconstructie in alle discretie te kunnen laten plaatsvinden.

Verdachte Steve Bakelmans, die eerder al bekentenissen aflegde, zou ter plaatse tekst en uitleg geven over wat er was gebeurd toen hij op zaterdag 4 mei het pad van Julie Van Espen kruiste toen die met de fiets onderweg was van haar woonplaats Schilde naar Antwerpen.

Daar had ze afgesproken met vriendinnen, maar ze kwam er nooit aan. Bakelmans, al eerder veroordeeld voor verkrachting, zou Van Espen proberen te verkrachten hebben en haar hebben vermoord toen ze zich hevig bleef verzetten.

Over de precieze reden voor de weigering van Bakelmans bestaat nog onduidelijkheid. Of er nog een tweede poging tot reconstructie komt, is trouwens erg twijfelachtig. In theorie kan dat, maar de “plaats delict” is eigenlijk een bouwwerf die niet veel langer kan stilliggen. Als het uitzicht van de locatie fundamenteel verandert, zou het recreëren van dezelfde omstandigheden als op de dag van de moord nagenoeg onmogelijk zijn. De advocaat van de familie, die dinsdag ter plaatse was, liet al weten ontgoocheld te zijn over de gang van zaken.

bekijk ook

Meer dan 2.000 mensen op uitvaart Julie Van Espen: “Alles wat je deed, was voor iemand anders. Deze wereld is haar mooiste schat kwijt”

Betogers stromen toe in Antwerpen voor stille mars na dood Julie Van Espen

Door sare