Na het kinderijsje, nu ook het seniorenijsje, maar wat is het verschil?

Foto: carlo coppejans

Eksaarde -

Bij bistro Den Bascuul nabij Lokeren kan je naast het kinderijsje nu ook een seniorenijsje bestellen. “Onze oudere klanten krijgen de gewone porties niet op. Om verspilling tegen te gaan hebben we een kleiner seniorenijsje op de kaart gezet”, zegt zaakvoerder Sophie. Horeca Vlaanderen juicht het initiatief toe.

Met een tropische week zullen de ijsjes als zoete broodjes verkopen. Ook in Eksaarde, een deelgemeente van Lokeren, draaien ze bij Bistro Den Bascuul ze overuren. Opvallend is dat ze daar naast het obligate kinderijsje ook een seniorenijsje op de kaart hebben staan. “We merkten dat ons ouder cliënteel de porties van de gewone ijsjes niet op krijgen. En als volwassene een kinderijsje bestellen, is wat onnozel. Vandaar het seniorenijsje. Beide ijsjes zijn wel exact hetzelfde: twee kleine bolletjes vanille.”

Razend populair

Sophie en haar echtgenoot plaatsten het vorig jaar op de kaart. “Het is razend populair, we hebben hier een rusthuis in de buurt en veel serviceflats, al die mensen zijn daar heel blij mee. Zo’n kleiner ijsje is net genoeg.” Het seniorenijsje is iets goedkoper dan de volwassen tegenhanger. Loopt de zaak op die manier geen inkomsten mis? “Eten weggooien vind ik veel erger. Ik en mijn man vinden ecologie erg belangrijk. Als je bij ons een steak bestelt, dan zullen we altijd vragen of je de groensels wilt of niet. Anders moeten we dat ook weggooien. En dat is zonde.”

Na het kinderijsje, nu ook het seniorenijsje, maar wat is het verschil?
Foto: carlo coppejans

Den Bascuul is niet de enige zaak die seniorenijsjes aanbiedt. Ook in Brasserie Posseidon in Berlare en Taverne Klavertje Vier in Vrasene hebben ze het ondertussen op de kaart staan. “De naam brengt duidelijkheid”, zegt de zaakvoerster van Klavertje Vier. “Zo weet de keuken dat ze er geen parasolletjes en roze spikkeltjes op de ijsjes moeten doen. Bij de senioren mag er in de plaats een schepje advocaat op.”

“Zeer goed gevonden”

Horeca Vlaanderen juicht het initiatief toe. “Een seniorenijsje kende ik niet, maar dit is zeer goed gevonden”, zegt CEO Matthias De Caluwé. “De klant is altijd koning en soms wilt die kleinere porties. We hebben in het verleden al vaker horecaondernemers gesensibiliseerd over voedselverspilling. Enkele maanden geleden lanceerden we nog No Food To Waste. Dat is een brochure met tips om voedselverspilling tegen te gaan. Aangepaste porties is daar één van de sleutelpunten van. Zo is er een restaurant in Kapellen dat een ladysteak aanbiedt, die die iets minder weegt dan de gewone variant. Als je in gedachte houdt dat wereldwijd een derde van alle geproduceerde voedsel verloren gaat, dan zijn dit zeer goede initiatieven. Hier zijn alleen maar winnaars: de ondernemer, de klant en het milieu.”

Door Arthur De Meyer