Kris Peeters: “Ik dwarsligger? Tegen naakt fouilleren van minderjarigen verzet ik me, ja”

Bron © Terzake

Kris Peeters: “Ik heb mijn been stijf gehouden voor heel belangrijke dossiers.” Foto: BELGA

Na zijn ontslag uit de federale regering reageerde ex-vicepremier Kris Peeters (CD&V) in Terzake dinsdag op zijn imago van dwarsligger. “Ik? Geef me voorbeelden wanneer ik dwarslag zonder argumenten. Ik verzet me tegen naakt fouilleren van minderjarigen, ja.” Waarop ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op Twitter onmiddellijk ontkende dat zo’n voorstel op tafel heeft gelegen. “Zo typerend voor CD&V.”

Dat hij het imago heeft van een dwarsligger binnen de Zweedse coalitie, werd hem voor de voeten geworpen in Terzake op Canvas. Daarop antwoordde Kris Peeters nogal geagiteerd: “Ik vind dat zeer spijtig. De vraag is: wanneer en voor welk dossier heb ik het been stijf gehouden? Ik geef een voorbeeld. Er is een voorstel gekomen dat in gesloten centra geen uitzondering werd gemaakt voor naakte fouillering van minderjarigen. Dat wil zeggen: een meisje van zes jaar alle kleren uitdoen.”

“Er is nog een voorstel in de regering gekomen waar in diezelfde gesloten instellingen men 24 uur iemand in de isoleercel kon steken, en men maakte geen onderscheid voor minderjarigen. Op dat punt heb ik gezegd dat het niet zal gebeuren en we zullen ervoor zorgen dat minderjarigen die naakte fouillering niet moeten ondergaan en dat die 24 uur isoleercel niet opgaat.”

“Ik kan nog zo’n dossiers geven. Als ze dan zeggen: je bent een dwarsligger, je hebt dingen tegengehouden, geef me dan voorbeelden waar ik zou dwarsgelegen hebben zonder argumenten. Ik betreur dat men niet gevraagd heeft op welke punten ik heb dwarsgelegen en of daar een argument voor is. Ik heb mijn been stijf gehouden voor heel belangrijke dossiers.”

“Dag Kris”

Het duurde niet lang voor Theo Francken, voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie, via Twitter ontkende dat zo’n dossier ooit voorgesteld werd. “Kinderen aan een naaktfouille onderwerpen heeft nooit op tafel gelegen. Wel een 17(?)-jarige illegaal met een zwaar verleden van drugs en geweld. Dag Kris.”

“Het is trouwens zo typerend voor de CD&V-houding inzake migratie doorheen de Zweedse regering”, vervolgt Francken nog. “Pure emo, nauwelijks dossierkennis, gekrijs.”

Door sir
AANGERADEN
Meest recent