Wie wordt secretaris-generaal bij PACE? Strijd tussen Reynders en Buric belooft spannend te worden

© BELGA

De leden van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa (PACE) verwachten “een zeer nipt” resultaat bij de verkiezing van een nieuwe secretaris-generaal van de organisatie. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders neemt het op tegen zijn Kroatische ambtgenoot Marija Pejcinovic Buric.

“Didier Reynders is de beste kandidaat, maar er moet rekening gehouden worden met heel veel criteria. Het resultaat van de stemming is echt heel moeilijk te voorspellen”, zo analyseert Rik Daems (Open Vld) de kansen van de Franstalige liberaal. Ook Vincent Van Quickenborne (Open Vld) houdt rekening met “een zeer nipt” resultaat.

Daems leidt in Straatsburg de liberale fractie, die net als in het Europees Parlement is verruimd met de verkozenen van La République en Marche van de Franse president Emmanuel Macron. Buric behoort tot de Europese Volkspartij, de grootste partij in het halfrond. Dat kan in haar voordeel spelen, zo meent een geïnformeerd waarnemer, maar bij stemmingen in de parlementaire vergadering zijn de fracties niet steeds de doorslaggevende factor. Dat de stemming geheim is, maakt de uitkomst bovendien nog meer onzeker.

Reynders vertoeft sinds maandag in Straatsburg, waar hij ook woensdag nog afgevaardigden en politieke fracties probeert te overtuigen van de troeven van zijn kandidatuur. Tegenover de pers houdt hij in de aanloop naar de stemming de lippen op elkaar.

Het resultaat van de stemming wordt omstreeks 20 uur verwacht. Dan weet de Belgische vicepremier of hij de Noor Thorbjørn Jagland mag opvolgen aan het hoofd van de Raad van Europa. Samen met het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is de Raad van Europa verantwoordelijk voor het bewaken van de mensenrechten in de 47 lidstaten. De Raad van Europa en het Mensenrechtenhof zijn geen instellingen van de Europese Unie.

Aangeboden door onze partners