Abonnee worden? Kies je leesformule

27/06/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Aron Bvba

Archeologisch onderzoeksbureau biedt uitzonderlijke studentenjob aan

De ene verkoopt ijsjes, de andere wast skeletten

Ijsjes verkopen, achter de afwasbak staan of pintjes opdienen. Vanaf volgende week gaan de jobstudenten weer aan de slag. Maar wie rekken vullen maar saai vindt, kan dit jaar solliciteren op een wel erg bijzondere studentenjob in Sint-Truiden. Taakomschrijving: 3.000 skeletten wassen. “We gaan onze kandidaten wel eerst persoonlijk spreken, om te zien of ze het mentaal aankunnen.”

Meer dan 544.000 jobstudenten gingen vorige zomer aan de slag. Een recordaantal, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Dit jaar is er een wel erg speciale vacature voor wie het beu is om nog maar eens een zomer achter de toonbank bij de bakker te staan. Aron, het oudste onafhankelijke archeologische onderzoeksbureau van België, zoekt immers negen helpende handen bij “het reinigen, te drogen leggen, sorteren en herverpakken van het vondstmateriaal uit de lopende opgraving”. Lees: het wassen van zo’n 3.000 skeletten.

“We zijn al zo’n half jaar bezig met opgravingen op De Groenmarkt in Sint-Truiden. Daaronder bevindt zich een middeleeuws kerkhof en al die overblijfselen moeten gewassen en herverpakt worden”, zegt Petra Driesen, zaakvoerder en archeologe bij Aron.

De job is niet voor iedereen weggelegd. “Het is op zich geen moeilijke taak, dus je moet er geen archeologische voorkennis voor hebben. Maar je moet wel stipt en nauwkeurig kunnen werken. Geduld is belangrijk, want je moet met een klein borsteltje de skeletten proper maken.”

Petra Driesen Zaakvoerder/archeoloog “Als ze al geschokt zijn bij het horen dat er skeletten zullen liggen, wordt het natuurlijk moeilijk”

Geschokt

In de vacature zelf werd er met geen woord gerept over de skeletten en de kandidaten zijn massaal toegestroomd. “Dit hadden we niet verwacht. We hebben zoveel reacties gehad dat we alle plaatsen gemakkelijk kunnen invullen. Nu gaan we met de kandidaten persoonlijk spreken om te kijken of ze de taak aankunnen. Als ze al geschokt zijn bij het horen dat er skeletten zullen liggen, wordt het natuurlijk moeilijk.”

Driesen is verbaasd dat de vacature zoveel aandacht krijgt. “We hadden het zo nog niet bekeken. Het is misschien wel een beetje speciaal, maar voor ons is het dagelijkse kost.” Volgens haar hebben de meesten zich ook ingeschreven omdat ze oprecht geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Sint-Truiden. “Het zijn heel uiteenlopende profielen. Er zitten studenten geschiedenis en archeologie tussen, maar ook houtbewerkers en industriële ingenieurs.” Benieuwd hoe geïnteresseerd ze nog zijn als ze weten wat ze écht moeten doen.

Hoofdpunten