Victor Campenaerts is nationale driekleur kwijt: “Liever werelduurrecord dan derde driekleur”

Foto: BELGA

Vierde, op meer dan één minuut van de winnaar. Titelverdediger, tweevoudig Europees kampioen en werelduurrecordhouder Victor Campenaerts was de grote verliezer in Middelkerke. Maar dat was voor hem geen verrassing.

LEES OOK. ANALYSE. Waarom zou deze Wout van Aert niet mogen dromen van een olympische medaille in Tokio?

“Zoals ik vooraf al aangaf, vreesde ik dat ik niet de beste dag uit mijn carrière zou hebben. En zo is het uitgekomen. Ik reed een competitief tempo maar om Van Aert te kloppen, had ik een superdag nodig. Een frisse Campenaerts kan zelf beslissen wanneer die een superdag heeft, maar het is geleden van voor de Tirreno dat ik nog een trainingsblok kon doen. Die andere mannen werken naar de Tour toe en komen veel beter voor de dag. Maar mijn doel was het werelduurrecord. Dus liever dat werelduurrecord pakken en een vierde plaats op het BK, dan een derde nationale tijdrittitel en honderd meter te kort komen in Mexico.”

Bondscoach Rik Verbrugghe had aangegeven dat dit BK een eerste graadmeter zou zijn voor het EK in Alkmaar midden augustus. “Ja, maar ik ga ervan dat ik mijn titel mag verdedigen, ook al waren er vandaag drie Belgen beter”, zegt Campenaerts. “Rik lijkt mij een slimme mens die genoeg inzicht heeft om de juiste selectie te maken.”

Tenerife

Na het BK gaat de riem er even af. “Ik ga vier dagen op reis naar Tenerife en ga dan een maand op hoogtestage naar Livigno. Zo kan ik weer toewerken naar het tweede deel van het seizoen”, aldus Campenaerts, die lof had voor Van Aert. “Wout was echt wel heel sterk. In de Giro vorig jaar reed ik een vergelijkbare tijdrit en had toen ongeveer evenveel achterstand op winnaar Rohan Dennis dan nu op Van Aert. Hij was echt heel sterk. Ik heb Lampaert nog gebeld deze week en gezegd: Yves, wij moeten tonen dat wij de grondleggers zijn van het Belgisch tijdrijden. Maar van mij gaat het niet komen, dus pak jij die wisselbeker maar. Maar ook hij kwam te kort op Wout.”

Door Werner Bourlez in Middelkerke
AANGERADEN