iPhone-designer Jony Ive verlaat Apple om eigen bedrijf te starten

Bron © Belga

Jony Ive (links), de man die iMac en iPhone mee vorm heeft gegeven, verlaat Apple dit jaar. Foto: AFP

Jony Ive, de man die iMac en iPhone mee vorm heeft gegeven, verlaat Apple dit jaar. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. De Brit richt een eigen ontwerpbureau op, na bijna drie decennia bij de Amerikaanse techgigant te hebben gewerkt.

Ive werkte nauw samen met Steve Jobs en verwierf grote faam met de iconische designs van het bedrijf. Hij stond aan het roer van het team dat producten als de iMac, de iPod, de iPhone en de iPad vormgaf. Volgens zakenkrant Financial Times krijgt zijn eigen bedrijf de naam LoveFrom en wordt Apple zijn eerste klant.

iPhone-designer Jony Ive verlaat Apple om eigen bedrijf te starten
Jony Ive met Apple-ceo Tim Cook Foto: AFP

“Jony is een buitengewoon figuur in de designwereld en zijn rol in de wedergeboorte van Apple kan niet hard genoeg benadrukt worden. Van de revolutionaire iMac uit 1998 tot de iPhone en de ongekende ambitie van Apple Park, waar hij recentelijk zo veel zorg en energie heeft ingestoken”, verklaart Tim Cook, ceo van Apple. “Apple zal blijven gebruikmaken van Jony’s talenten door rechtstreeks met hem samen te werken aan exclusieve projecten en door het voortdurende werk van het briljante en gepassioneerde ontwerpteam dat hij heeft neergezet.”

Bij Apple worden de taken van Ive overgenomen door de ontwerpers Evans Hankey en Alan Dye, die al werken voor het techbedrijf. Zij leggen verantwoording af aan topmanager Jeff Williams, die zich meer met het designteam zal bezighouden.

“Ik heb het volste vertrouwen in mijn designcollega’s bij Apple, die mijn beste vrienden blijven, en ik kijk ernaar uit om nog vele jaren met hen samen te werken”, zei Ive.

iPhone-designer Jony Ive verlaat Apple om eigen bedrijf te starten
Foto: AP
Door dgs
AANGERADEN