Bourgeois draagt Liesbeth Homans voor als tijdelijk minister-president

Bron © Radio 1, belga

Foto: BART DEWAELE

Ze was al zijn gedoodverfde opvolger, maar nu bevestigt Geert Bourgeois ook dat zijn partij N-VA Liesbeth Homans zal voordragen voor om hem tijdelijk op te volgen als minister-president. Dat maakte hij bekend in De Ochtend op Radio 1.

Er komt dinsdag om 10 uur een bijzondere ministerraad van de Vlaamse regering waarop Liesbeth Homans zal aangeduid worden als nieuwe minister-president. Nadien, om 11.30 uur, legt Homans dan de eed af bij de koning.

Bourgeois zelf vertrekt op 1 juli naar het Europees Parlement en neemt dan dus ontslag als Vlaamse regeringsleider. Homans kan de eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen worden. Minister van Mobiliteit Ben Weyts wordt viceminister-president voor de partij.

Sowieso werd verwacht dat Liesbeth Homans als opvolger van Bourgeois zou worden aangeduid. Maar daar ontstond onduidelijkheid over toen ze donderdag met hartklachten werd opgenomen in het ziekenhuis. Ze moest ter observatie een nacht in het ziekenhuis blijven.

LEES OOK. Liesbeth Homans (N-VA) geveld vlak voor ze minister-president zou worden

Toch verwacht Bourgeois geen problemen voor de opvolging. “Het is een heel mooi moment voor haar, dus het is jammer dat ze net nu gezondheidsproblemen heeft. Ik hoop dat ze vandaag naar huis mag gaan en dat ze er maandag bij kan zijn. Als dat niet zo is, gaan we moeten kijken hoe het scenario verandert.”

Door sir
AANGERADEN
Meest recent