Neuroloog en topdokter Chris Van der Linden: “Merkel heeft geen Parkinson maar lijdt aan een zeldzame neurologische aandoening”

Orthostatische tremor dat is volgens neuroloog Chris Van der Linden de aandoening die Angela Merkel de voorbije dagen deed beven. “Een zeldzame bewegingsstoornis waarvan de oorzaak nog onbekend is maar meestal voorkomt bij oudere mensen, meer bij vrouwen dan bij mannen. Gevaarlijk is het niet, wel best lastig”, zegt de specialist.

Thierry Goeman

Donderdag is de Duitse bondskanselier voor de tweede keer in negen dagen tijd hevig beginnen te trillen tijdens een officiële plechtigheid. Merkel is nochtans beroemd om haar uithoudingsvermogen en had sinds haar aanstelling in 2005 nooit grote gezondheidsproblemen.

Tijdens een speech in het Slot Bellevue, de ambtswoning van president Steinmeier, begon Merkel die op dat moment naast het spreekgestoelte stond, hevig te trillen. Haar benen beefden, maar ook haar bovenlichaam, zo’n twee minuten lang. Door haar armen op elkaar te leggen, probeerde ze het trillen te bedwingen. Ze kreeg een glas water aangeboden, maar dronk er niet van. Als ze wat later in beweging kwam, waren de trillingen verdwenen.

(Lees verder onder de video)

Vorige week dinsdag was al een gelijkaardig tafereel te zien. Toen stond Merkel, bijna 65, buiten in de volle zon naast de Oekraïense president Zelensky tijdens ’s mans officiële ontvangst in Berlijn. Kort nadien verklaarde ze dat ze zich merkelijk beter voelde na drie glazen water. Het was erg warm, en ze had te veel koffie gedronken en te weinig water, klonk het toen.

Chris Van der Linden, neuroloog verbonden aan het AZ Sint-Lucas in Gent, zegt dat het niets met te veel koffie en te weinig water te maken heeft. Hij is er bijna zeker van dat het om een orthostatische tremor gaat. Hij is niet de arts van Merkel, maar de sympthomen komen hem bekend voor.

© rr

“Het begint meestal met stilletjes beven van de benen en uiteindelijk beginnen ook de armen te trillen. Hoe dat komt? Geen idee. Ook hoe vaak het voorkomt, weten we niet. Het komt uit de hersenen”, zegt de arts

In de medische literatuur staat Orthostatische tremor (OT) omschreven als een zeldzame neurologische aandoening. De meeste mensen met OT hebben last van een onzeker gevoel bij het staan. Dit komt door heel snelle trillingen (Tremoren) in de beenspieren.

“De tremor treedt op in de benen zodra men staat en verdwijnt meestal direct bij het gaan zitten. Ook lopen, bewegen van de benen en leunen/steunen terwijl men staat, kan het trillen verminderen”, zegt Van der Linden.

Lees ook. Wat is er toch mis met Merkel? Duitsland maakt zich zorgen over sterk bevende bondskanselier (+)

Volgens de neuroloog die ook te zien was in de reeks ‘Topdokters’ komt het vaker voor bij iets oudere mensen. Meer bij vrouwen dan bij mannen. Wie er plots last van krijgt, kan best even rondstappen, dan verdwijnt het vanzelf weer.”

“Meestal worden medicijnen tegen epilepsie voorgeschreven voor wie er last van heeft. De bekendste zijn clonazepam en gabapentin. Die kunnen het probleem onderdrukken. Niet genezen”, zegt de arts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten