Cath Luyten praat in theatershow over stilte

© ISOPIX

Cath Luyten (42) duikt dit najaar voor het eerst de theaters en culturele centra in. Ze doet dat met een voorstelling rond stilte waaraan meteen ook een boek wordt gekoppeld.

jdr

De voorstelling waarmee de welbespraakte presentatrice uit programma’s zoals Vlaanderen vakantieland,Vandaag over een jaar en Buurman, wat doet u nu? op de planken klimt, zal Silence please! heten. Daarin gaat Luyten op zoek naar verstilling en rust in het dagelijkse leven. Ze laat zich begeleiden door filosoof en professor Jean Paul Van Bendegem. Samen zullen ze stilte vanuit diverse hoeken benaderen. Van de zin en onzin van de digitale detox over meditatie en mindfulness tot vragen als “Waarom hebben we de gewoonte een minuut stilte te houden?” Ook de resultaten van een stilte-onderzoek dat onlangs bij 1.000 Vlamingen werd gehouden, zal voor gespreksstof zorgen. De muzikale intermezzo’s worden toevertrouwd aan pianist-componist Jan Swerts.

In elke voorstelling zal Luyten ook een bekende gelegenheidsgast uitnodigen. Onder anderen Tom Waes, Josse De Pauw, Annemie Struyf, Guido Belcanto en psychiater Dirk De Wachter staan al op het programma.

Parallel met de voorstelling verschijnt in oktober ook het boek Silence please! Daarin komen niet alleen “intieme gesprekken over stilte en rust” aan bod, Cath Luyten geeft er ook praktische informatie in mee. Zo duidt ze stilteplekken in Vlaanderen aan waar je je even kunt terugtrekken.

LEES OOK