Tusk voert nachtelijke gesprekken over EU-topjobs

© REUTERS

Op de Europese top in Brussel heeft voorzitter Donald Tusk maandagochtend omstreeks 5 uur een nieuwe ronde bilaterale gesprekken met staatshoofden en regeringsleiders opgestart. De leiders van de lidstaten zitten al sinds zondagavond bijeen om een akkoord te bereiken over de voordracht van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie en de verdeling van andere Europese topjobs.

Tusk schortte even na 23 uur zondagavond de formele beraadslagingen op en vatte een reeks bilaterale gesprekken met de leiders van de 28 lidstaten aan. De top was dan al in een impasse gesukkeld.

Voor aanvang leek de Nederlandse sociaaldemocraat Frans Timmermans over de beste papieren te beschikken, maar zijn kandidatuur stuit op verzet bij Centraal- en Oost-Europese landen en een aantal premiers die tot de christendemocratische en conservatieve Europese Volkspartij behoren.

Na een nachtelijk onderhoud met de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Spaanse premier Pedro Sanchez en zijn Nederlandse collega Mark Rutte heeft Tusk maandagochtend vroeg opnieuw een ronde van bilaterale gesprekken aangevat.

De staatshoofden en regeringsleiders zitten al sinds zondagavond bijeen in Brussel om een opvolger voor Jean-Claude Juncker te zoeken. Daarnaast moet er ook een nieuwe voorzitter van de Europese Raad, een hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid en een nieuwe baas van de Europese Centrale Bank gevonden worden.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt