Carles Puigdemont niet welkom in Europees Parlement en vangt bot met juridische procedure

Carles Puigdemont is verkozen in het Europees Parlement, maar mag er zijn zetel niet opnemen. Foto: AFP

De Catalaanse politicus Carles Puigdemont is verkozen in het Europees Parlement, maar hij mag er zijn zetel niet opnemen. Dat heeft Europees parlementsvoorzitter Tajani beslist. De reden is dat Spanje de namen van de Catalaanse verkozenen niet officieel heeft doorgegeven. Puigdemont is daarop naar het Europees Hof van Justitie gestapt, maar ving daar bot. Volgens zijn advocaat zullen duizenden Catalanen daarom komen protesteren voor het parlementsgebouw in Straatsburg.

De eerste zitting van het Europees Parlement dinsdag dreigt chaotisch te verlopen. Enkele duizenden Catalanen worden er verwacht aan de deuren van het parlementsgebouw in Straatsburg. Ze protesteren tegen de beslissing van parlementsvoorzitter Antonio Tajani om Carles Puigdemont en twee andere Catalaanse verkozenen niet toe te laten. Zij zijn alle drie wel verkozen, maar op de officiële lijst die de Spaanse overheid aan het Europees Parlement moest doorgeven, staan hun namen niet.

Twee van die drie Catalanen wonen in België, Puigdemont en zijn collega Toni Comin. “We hebben vrijdag een brief van de parlementsvoorzitter ontvangen met daarin zijn beslissing”, zegt hun Belgische advocaat Simon Bekaert. “Dat de Spaanse overheid hen zou boycotten is geen verrassing, maar we zijn erg ontgoocheld dat het Europees Parlement Spanje daarin is gevolgd. Zoiets ondergraaft de democratische legitimiteit van het Europees Parlement. Het is alsof in België de Kamervoorzitter zou beslissen om zijn politieke tegenstanders uit de Kamer te weren. We zijn al naar het Europees Hof van Justitie gestapt. We wachten nog op antwoord.”

Procedure verworpen

Het Gerecht van de Europese Unie, een onderdeel van het Hof van Justitie, heeft die procedure van Puigdemont en Comin verworpen. De voorzitter van het Gerecht van de EU oordeelde dat Europa zich niet kan moeien met de nationale procedures. Het staat Spanje met andere woorden vrij zo’n eed van getrouwheid te eisen. Het Europees Parlement kan bijgevolg niet verplicht worden Puigdemont en Comin plaats te laten nemen in het halfrond. De twee kunnen tegen de beslissing nog wel beroep aantekenen bij het Hof van Justitie.

Ook de vroegere Catalaanse vice-ministerpresident Oriol Junqueras zal zijn zetel als Europees Parlementslid niet kunnen opnemen. Hij behoort tot een andere partij dan Puigdemont en Comin en kreeg van het Spaanse Hooggerechtshof geen toelating om de gevangenis te verlaten om de eed af te leggen als Europarlementslid.

Protest

Of Puigdemont en Comin desondanks toch naar Straatsburg gaan, kon Bekaert nog niet zeggen. Volgens de advocaat van Puigdemont zullen duizenden Catalanen komen protesteren voor het parlementsgebouw in Straatsburg.

De derde Catalaanse politicus om wie het gaat, is Oriol Junqueras. Hij is sowieso niet aanwezig op de zitting. Hij zit in een Spaanse cel, en het Spaanse Grondwettelijk Hof weigert om hem te laten vertrekken.

Door Pieter Lesaffer en Guy Stevens