Vakbonden De Lijn Vlaams-Brabant handhaven stakingsaanzegging voor 12 juli

Bron © BELGA

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De dreiging van een staking bij de openbaarvervoermaatschappij De Lijn in Vlaams-Brabant op 12 juli is nog niet verdwenen. Na overleg met de directie maandag hebben de vakbonden beslist hun stakingsaanzegging te behouden. Op 10 juli is er een nieuwe vergadering gepland. De bonden eisen tegen dan duidelijkheid over hoe de directie het tekort aan controleurs in de regio’s Brussel, Dilbeek en Grimbergen op termijn structureel wil oplossen.

“Voor het westelijk deel van Vlaams-Brabant en heel Brussel zijn momenteel in Dilbeek 20,4 voltijdse controleurs aanwezig, wat beduidend minder is dan het voorziene kader van 26. Door ziekte en andere redenen zijn er in deze regio soms zelfs nauwelijks controleurs actief. Mede door de activiteiten van De Lijn met betrekking tot Rock Werchter waren er vrijdagavond in deze regio slechts één dispatcher en één controleur actief. Omwille van de veiligheid kan dit echt niet door de beugel”, aldus Marcel Conters (ACOD-TBM).

De directie van De Lijn heeft maandag volgens Conters het probleem erkend en aangegeven de grieven ernstig te nemen. “Momenteel zijn er voor deze regio zes mensen in opleiding. Als ze slagen in hun examen zullen ze echter ten vroegste pas half oktober aan de slag kunnen.”

Volgens Conters aarzelt de directie omwille van de besparingen die bevoegd Vlaams minister Ben Weyts heeft opgelegd te lang met het uitschrijven van vacatures. “Er is bovendien het probleem dat het beroep van controleur niet meer aantrekkelijk is. Wij pleiten er daarom voor om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren”, aldus de vakbondsman.

Door gjs
TOP 10 MEEST GELEZEN