In 5 jaar tijd ruim helft minder

Belangenverenigingen luiden alarmbel over drastische daling NMBS-loketten: “Leidt tot een gebrekkige dienstverlening”

© Pol De Wilde - Corelio

Belangenvereniging TreinTramBus, zijn Franstalige tegenhanger Navetteurs.be en consumentenorganisatie Test-Aankoop luiden de alarmbel nu de NMBS de openingsuren van de loketten in 78 stations (35 in Wallonië en 43 in Vlaanderen) heeft verminderd. Ze vrezen dat dit een voorbode is van een volledig sluiting, zoals in 2015 al 28 loketten definitief gesloten werden.

krs

Tussen 2014 en 2019 is het aantal treinstations met loketten die de hele dag bemand zijn, zowel op weekdagen als in het weekend, gedaald van 84 (15,2 procent) naar 34 (6,1 procent). Het aantal onbemande opstappunten, waar reizigers enkel bij een automaat terechtkunnen, is dan weer gestegen van 394 (71,1 procent) naar 423 (76,4 procent).

“Dat is niet alleen een kwalijke evolutie voor ouderen of mensen die moeite hebben met de digitalisering, het leidt ook tot een gebrekkige dienstverlening”, zegt Stefan Stynen van TreinTramBus: “Loketbedienden zijn er ook om de reizigers te informeren over het beste tarief of de meest ideale formule. Daarnaast moeten ze ook vervoersbewijzen afleveren die op dat gegeven moment niet via andere kanalen beschikbaar zijn.”

LEES OOK

Nu in het nieuws