Victor Campenaerts voelt zich gekwetst door onderhandelingen… maar Lotto-Soudal laat de deur op een kier

Foto: BELGA

Zorgen voor Victor Campenaerts. De werelduurrecordhouder heeft nog steeds geen werkgever voor 2020. Hij hoopte bij te tekenen bij Lotto-Soudal, maar dat heeft andere prioriteiten. “Het wil liever veel betalen voor nieuwe klassieke kopmannen, dan een renner houden die hen fantastische diensten bewees”, aldus een gekwetste Campenaerts.

Lang was het zonneklaar dat Victor Campenaerts bij Lotto-Soudal zou bijtekenen, maar dat is nu niet meer aan de orde. “De ploeg wil mij wel houden. Logisch. Ik heb hen dan ook fantastische diensten bewezen, maar ze willen blijkbaar nog liever een sterke klassieke kern. Daardoor is er geen geld meer om de werelduurrecordhouder te houden”, zegt Campenaerts over zichzelf.

“Twee nieuwe kindjes, die ze liever ziet dan mij”

Omdat Campenaerts bij Lotto-Soudal alle vrijheid kreeg, wou hij graag bijtekenen. Hij zette zelfs de samenwerking met zijn makelaar stop omdat hij geen commissie wou betalen voor onderhandelingen die hij zelf dacht te kunnen doen. “Ik praatte zelf met Lotto-Soudal omdat het mijn tweede thuis was geworden. Maar plots wil die moeder in dat huis twee nieuwe kindjes, die ze dan ook nog liever ziet dan mij”, aldus Campenaerts, die in zijn metafoor doelt op John Degenkolb en Philippe Gilbert. “Daarom dat ik nu liever heb dat iemand anders de gesprekken voert met Lotto-Soudal.”

Die persoon is Bob Verbeeck. Campenaerts heeft een goede band met Verbeeck. De CEO van Golazo sprong in de bres toen Lotto-Soudal de werelduurrecordpoging van Campenaerts in Mexico niet kon financieren. Opvallend: Lotto-Soudal betaalt al jaren aan Golazo NV voor het gebruik van het Energy Lab. Beide partijen moeten nu met elkaar rond de tafel zitten voor transferonderhandelingen.

Degenkolb en Gilbert

Tenminste, als die er nog van komen. Als de transfers van Degenkolb en Gilbert naar Lotto-Soudal straks doorgaan en de Belgische ploeg vindt geen extra budget of nieuwe sponsor, dan heeft Campenaerts een probleem. Voor geen enkele andere ploeg zijn tijdritzeges van een Belg belangrijker dan voor een Belgische ploeg als Lotto-Soudal. Welke buitenlandse ploeg wil goed betalen voor een renner die in 2020 grotendeels focust op de Spelen in Tokio? “Ik heb nog andere opties, maar nog niks concreets”, aldus Campenaerts, die zijn twee Europese titels, WK-brons en werelduurrecord moeilijk zal kunnen verzilveren.

Lotto-Soudal: “We vragen Victor geduld”

Hoe ontgoocheld Victor Campenaerts ook mag zijn, Lotto-Soudal laat de deur voor een verlengd verblijf nog op een kier. Al geeft de ploeg wel toe dat de situatie niet meer dezelfde is als anderhalve maand geleden. “In het begin van het seizoen was een contractverlenging van Victor zelfs een prioriteit”, verdedigt CEO John Lelangue zich. “Tot twee keer toe hebben we hem ook een voorstel gedaan. Maar Victor, die aanvankelijk schermde met andere aanbiedingen, vond het onvoldoende en kwam met een tegenvoorstel dat te hoog was voor ons.”

Uiteindelijk was afgesproken net voor het BK weer te overleggen. “Maar toen was de situatie veranderd”, aldus Lelangue. “Intussen had Benoot laten weten dat hij andere lucht wilde opsnuiven, waardoor wij andere prioriteiten moesten stellen.” Begrijp: intussen vond Lotto-Soudal het belangrijker om zijn klassieke kern te versterken en werden gesprekken aangeknoopt met Gilbert en Degenkolb. Toen Campenaerts deze week toch op het initiële voorstel wilde ingaan, kreeg hij te horen dat dat niet langer mogelijk was. Wat ook een rol speelt, is de eenzijdigheid van Campenaerts. “We hebben een ploeg nodig die kan scoren van januari tot oktober. Dan kan je er niet omheen dat Campenaerts een goede tijdrijder is, maar alleen dat.”

Toch blijft Lotto-Soudal bereid om te onderhandelen. “Alleen vragen we Victor geduld. Niet alleen zijn er gesprekken met mogelijke versterkingen, ook van de huidige ploeg zijn er renners van wie nog niet duidelijk is of ze blijven. Laten we zien hoe die dossiers aflopen en dan weer rond de tafel gaan. Op het einde van de Tour zal er meer duidelijk zijn.”

Door bvc, wvo