Stiptheidsacties Swissport veroorzaken voorlopig weinig hinder

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: ISOPIX

De stiptheidsacties van bagageafhandelaar Swissport veroorzaken dinsdagochtend voorlopig weinig hinder op Brussels Airport. Rond 9 uur waren slechts een viertal vluchten vertraagd, en ook met de wachtrijen valt het best mee.

De stiptheidsacties veroorzaakten geen hinder voor vertrekkende en aankomende passagiers, of voor bagageafhandeling, zegt BAC-woordvoerster Pierard. Enkel in het APOC, het zenuwcentrum van waaruit de personeelsplanning wordt opgemaakt, was de actie voelbaar. Dat betekent dat er dus ook geen vertragingen waren door de acties dinsdagochtend.

“Gerust in dat alles vlot zal gaan”

Dieter Kennes (25, uit Hove) en Lien Eeman (22, uit Brasschaat) vertrokken dinsdag naar Bangkok. “We hoorden het nieuws onderweg naar de luchthaven en maakten ons wel even zorgen. Maar momenteel ondervinden we geen hinder en zijn we er ook gerust in dat alles vlot zal gaan. En dan nog: we zijn sowieso superlang onderweg, twee uur wachten zou er nog wel bij kunnen.”

Stiptheidsacties Swissport veroorzaken voorlopig weinig hinder
Foto: lycr

Ook Bert De Smet (24), Marie Cuppens (18), Sara Van Eyken (18) en Vince Devos (23) maakten zich geen zorgen. Zij vertrokken naar Italië, maar kwamen niet vroeger naar de luchthaven. “Op het nieuws werd gezegd dat de vertragingen goed meevallen. De vlucht zal wel op tijd zijn, hopelijk de bagage ook.”

Stiptheidsacties Swissport veroorzaken voorlopig weinig hinder
Foto: lycr

Personeelstekort

De vakbonden klagen over een tekort aan personeel bij Swissport. Maandagavond sprongen onderhandelingen met de directie af. De bonden kondigden daarop aan dat er dinsdagochtend tussen 8 en 10 stiptheidsacties zouden komen op de luchthaven, met mogelijke vertragingen als gevolg. “Twee uur lang zal het personeel doen wat het moet doen, maar niets meer. Omdat er niet genoeg volk is, geeft dat vertragingen”, zegt Fouad Bougrine van de liberale vakbond ACLVB. Maar die lijken dinsdagochtend dus mee te vallen.

Op de luchthaven werken volgens Bougrine zowat 1.500 mensen voor Swissport. Een exact aantal kan de vakbondsman er niet op plakken, maar hij heeft het over “tientallen mensen” die tekort zijn op verschillende diensten. Het zijn de 400-tal bedienden die dinsdagochtend actievoeren. De arbeiders doen niet mee aan de stiptheidsacties. “Ik hoop dat de gemoederen niet oververhit raken, en de arbeiders niet mee op de kar springen. Voor alle duidelijkheid: wij willen geen extra personeel, maar willen enkel dat wie ontbreekt, vervangen wordt.”

Directie ontkent personeelstekort

Nieuwe onderhandelingen tussen bonden en directie staan voorlopig niet gepland. “De bal ligt in het kamp van de directie. Er zijn nog geen afspraken gemaakt”, klinkt het bij de vakbond. Die beslisten maandagavond nog om een beroep te doen op een bemiddelaar.

De directie van ontkent echter het door de vakbonden aangeklaagde personeelsgebrek. “De planning houdt rekening met de volumes en op dit ogenblik stelt er zich geen probleem”, zegt een woordvoerder van Swissport.

Door lycr, jvh