Staking bij De Lijn in regio Dilbeek: directie en vakbonden bereiken akkoord

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Dilbeek - Directie en vakbonden bij De Lijn Vlaams-Brabant hebben een akkoord bereikt over de uitbesteding in juli en augustus van enkele diensten vanuit de stelplaatsen van Dilbeek en Meerbeke aan privé-exploitanten. Dat meldt vakbondssecretaris Pieter Thijs (ACV). Uit protest tegen die beslissing hadden buschauffeurs in beide stelplaatsen dinsdagmorgen spontaan het werk neergelegd. Ze zullen volgens Thijs wellicht pas woensdag het werk helemaal hervatten.

"We begrijpen dat De Lijn enkele diensten wil uitbesteden aan privé-exploitanten die in de zomermaanden hiervoor ruimte hebben doordat bijvoorbeeld de schoolbussen wegvallen. Doordat De Lijn met een tekort aan chauffeurs kampt, moeten er in deze regio immers geregeld ritten geschrapt worden. Het spontaan protest van de chauffeurs dinsdagmorgen was vooral het gevolg van het feit dat De Lijn deze beslissing nam zonder voorafgaandelijk overleg", aldus Thijs.

De vakbondsman benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat voor de zomermaanden. Het is daarnaast nog niet helemaal duidelijk hoeveel diensten er zullen worden uitbesteed. Als gevolg van de spontane actie was het busverkeer in de regio Dilbeek zwaar verstoord en reden er geen bussen op zeven lijnen en waren twee andere lijnen zwaar verstoord. Op enkele uitzonderingen na, zullen deze bussen volgens Thijs wellicht pas woensdag opnieuw uitrijden.

Door jvh