Eerste zitting van nieuw Europees Parlement van start met relletje: Annemans en Eppink krijgen uitbrander van voorzitter

Het Europees Parlement heeft dinsdag in Straatsburg het startschot gegeven voor een nieuwe legislatuur. Tijdens de korte openingszitting heette uittredend voorzitter Tajani zijn 750 collega’s van harte welkom, maar voor Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en de Nederlander Derk Jan Eppink (Forum voor Democratie) had de Italiaan ook meteen een uitbrander in petto nadat het duo weigerde recht te staan voor het Europese volkslied.

jvh

Na het welkomstwoord van voorzitter Tajani konden de nieuwe Europese Parlementsleden dinsdagochtend luisteren naar een uitvoering van ‘Ode aan de Vreugde’, het Europees volkslied. Parlementsleden als Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Derk Jan Eppink (Forum voor Democratie) weigerden echter recht te staan, terwijl de 29 leden van de ook al eurosceptische Brexit Party zich ostentatief met hun rug naar het halfrond keerden.

Dat kwam de ongehoorzame parlementsleden meteen op een uitbrander van Tajani te staan. “Rechtstaan is een teken van respect. Als u het volkslied van een ander land hoort, staat u ook recht”, klonk het.

© AP

Puigdemont en co

Behalve Tajani nam slechts één Europees Parlementslid het woord. De Ier Matt Carthy sprak schande over het feit dat de Catalaanse oud-ministers Carles Puigdemont, Toni Comin en Oriol Junqueras hun zetel niet kunnen opnemen en vroeg Tajani om in een verklaring zich expliciet uit te spreken voor het respect voor de democratie en de mensenrechten. Daar ging de Italiaanse voorzitter niet op in. Intussen hielden ook duizenden Catalanen een protestactie voor het parlementsgebouw.

Puigdemont en Comin kregen maandag van het Gerecht van de EU, een onderdeel van het Europees Hof, te horen dat het Europees Parlement niet kan ingrijpen in de selectie van verkozen Spaanse Europarlementsleden. Het betreft een loutere nationale aangelegenheid, luidde het. Het staat buiten kijf dat Puigdemont en Comin tegen de uitspraak beroep zullen aantekenen bij het Hof zelf, dat zich dan ten gronde over de kwestie zal moeten buigen.

© EPA-EFE

Nieuwe voorzitter

Het Europees Parlement kan nu zijn werkzaamheden voor de komende vijf jaar aanvatten. In het halfrond zetelen 751 leden, van wie slechts 39 procent ervaring heeft als Europarlementslid. Het jongste lid is de 21-jarige Deense Kira Marie Peter-Hansen, die in de groene fractie zetelt, de oudste MEP is voormalig Italiaans premier Silvio Berlusconi (82), die met zijn Forza Italia deel uitmaakt van de EVP-fractie.

Woensdagochtend om 9 uur komen de Europarlementsleden opnieuw samen om een nieuwe voorzitter te verkiezen. Tegen 22 uur dinsdagavond kunnen elke fractie en elke groep van minstens 38 MEP’s een kandidaat naar voren schuiven. Veel zal daarbij afhangen van het resultaat van de Europese top in Brussel. Terwijl de parlementsleden in Straatsburg overleg plegen, proberen de staatshoofden en regeringsleiders te beslissen wie ze willen nomineren als voorzitter van de Europese Commissie. Omdat in de complexe benoemingspuzzel alles aan alles vasthangt, zullen ze ook willen overeenkomen wie voorzitter van het parlement kan worden, van de Europese Raad en van de Europese Centrale Bank en wie zich de komende vijf jaar hoge vertegenwoordiger mag noemen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten